Itt van Erdogan nagy trükkje

A csalás gyanúja a helyhatósági választás isztambuli eredményének megsemmisítéséhez vezethet - írta a legnagyobb török kormányközeli napilap, a Sabah szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnök szavaira hivatkozva.
Dzindzisz Sztefan, 2019. április 10. szerda, 10:28
Fotó: Reuters

A legutóbbi jogi szabályozás értelmében a szavazatszámláló bizottságok elnökeinek közalkalmazottaknak kell lenniük. Márpedig Isztambulban előfordult, hogy önkormányzati dolgozó vagy akár munkás volt a szavazatszámláló bizottság elnöke, néhány helyen pedig még katona is szerepelt a bizottsági tagok között. Ha a haderő civil alkalmazottjáról is van szó, akkor sem lehet bizottsági elnök - hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy ez az utóbbi napokban kimutatott szabálytalanságokat illetően felveti a csalás gyanúját.

Erdogan ugyanakkor kiemelte: a választás eredményével kapcsolatos végső döntést a Legfőbb Választási Tanács (YSK) hozza meg.

Isztambulban Recep Tayyip Erdogan pártjának, a Törökországot kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) a jelöltje, Binali Yildirim mintegy 25 ezer szavazattal maradt el a legfőbb ellenzéki indulótól. Ekrem Imamoglu, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje a voksok 48,80, míg Yildirim a 48,55 százalékát kapta meg a március 31-ei választáson.

A múlt hét elején az AKP szembetűnő szabálytalanságokra hivatkozva fellebbezést nyújtott be az isztambuli eredmény ellen, majd az utóbbi napokban az érvénytelen szavazatok egy részét már újra feldolgozták. Ezt követően a párt bejelentette, hogy ismét kérelmezi az YSK-nál, hogy Isztambul minden kerületében számolják újra a szavazatokat, mivel az első összeszámlálás során történt szabálytalanságok és a visszaélések szervezettek voltak, nem csupán hibákról van szó. Erdogan hétfőn, még moszkvai útja előtt kijelentette: az isztambuli szavazáson "szervezett bűncselekmények" történtek.

Az YSK keddre virradóra elutasította a kormánypárt újbóli kérését. A testület mindazonáltal Büyükcekmece kerület voksainak újraszámlálásáról még nem döntött.

Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese kedden bejelentette, hogy a helyhatósági választás megismétlését kezdeményezik Isztambulban. Yavuz úgy fogalmazott: a nagyvárosban olyan mértékű szabálytalanságok és visszaélések történtek, amelyek egyértelműen befolyásolták a voksolás kimenetelét.

A nem hivatalos végeredmény szerint az AKP az ankarai főpolgármesteri széket is elvesztette, de kevésbé szoros versenyben kapott ki a CHP-tól, mint Isztambulban. Mindkét várost közel másfél évtizeden át vezette az AKP, Isztambulban Erdogan is volt főpolgármester.

A helyhatósági választás eredményét a közvélekedés fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.04.10 11:07

Duma. Savanyú a szőlő Erdogannak, hogy az ellenzék nyert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html