Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ötven embert a szárazföldi erőktől, 31-et a légierőtől, 48-at pedig a haditengerészettől keres a rendőrség. Közülük négy ezredes, hat alezredes, nyolc őrnagy, 20 százados, 16 főhadnagy, négy hadnagy és 71 altiszt - írta az MTI.

A főügyészség szerint a gyanúsítottak rendszeresen kommunikáltak telefonon úgynevezett mozgalmi "tanítómestereikkel", akik a fegyveres erőkön belül végzett tevékenységükért voltak felelősek. A hatóság a 129 katona mellett további 11 feltételezett tanítómester ellen is elfogatóparancsot adott ki.

A török vezetés az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja a 2016-os hatalomátvételi kísérletért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez. Ankara szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba, így a haderőbe is.

A feltételezett gülenisták elleni kormányzati fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan. 2016 júliusa óta eddig összesen nagyjából 511 ezer embert, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat állítottak elő azzal a gyanúval, hogy közük lehet Gülen mozgalmához és azon keresztül az összeesküvéshez. Közülük megközelítőleg 31 ezren ülnek börtönben. Az incidenssel kapcsolatos perek folyamatban vannak.

Törökország Gülen hálózatát terrorszervezetté nyilvánította, így a tisztogatások nem közvetlenül csak az összeesküvőket sújtják, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is, ami miatt számos nemzetközi bírálat érte a török vezetést.

2016. július 15. éjszakáján összeesküvők elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. A puccsisták lánctalpasokkal törtek ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányság székházára. Recep Tayyip Erdogan török elnök az utcára szólította a civil lakosságot, amely végül megakadályozta az állítólagos államcsínyt. Hivatalos összesítések alapján az incidensben 248 ember halt meg, 2193 megsebesült.