Erdogan megfenyegette a kurdokat: "Egyik éjszaka egyszer csak beállíthatunk"

Szankciókkal fenyegette meg Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn Isztambulban az észak-iraki kurd autonóm régiót, ahol a nap folyamán függetlenségi népszavazást tartanak - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2017. szeptember 25. hétfő, 14:49
Fotó: AFP

A határon jelen pillanatban csak Törökországból Irakba lehet átlépni, de az elkövetkező napokban mindkét irányban lezárják majd a forgalmat - mondta a török elnök. Erdogan annak lehetőségét is felvetette, hogy Ankara elzárja az Észak-Irakból kiinduló olajvezetéket, így gátolva a nyersanyag exportját. Erbíl naponta több százezer hordó olajat szállít Törökországba. "Meglátjuk, kinek fogják tudni eladni" - fogalmazott Erdogan.

Az államfő egyúttal arra is figyelmeztette Erbílt - az autonóm Kurdisztán régió székvárosát -, hogy a török haderő nem céltalanul kezdett hadgyakorlatot múlt hétfőn az Észak-Irakkal határos délkelet-törökországi Sirnak tartomány Silopi körzetében. "Egyik éjszaka egyszer csak beállíthatunk" - fogalmazott.

Erdogan már a közelmúltban jelezte: Ankara "nem mindennapi" szankciókat vetne ki Erbílre a referendum miatt.

Ártatlan civilek fizetnek meg ezért

Binali Yildirim török kormányfő Erdogan előtt nem sokkal az NTV hírtelevízió élő adásában leszögezte: azzal, hogy Erbíl ragaszkodott a népszavazáshoz, "a konfliktus talaját készítette elő", és ennek az árát ártatlan civilek fizetik majd meg. A török miniszterelnök arra is rávilágított, hogy a török szankciók gazdasági, diplomáciai és katonai jellegűek lesznek. Ankara az észak-iraki kurd régiót sújtó megszorító lépésekről közvetlenül egyeztet a bagdadi központi kormánnyal - hangsúlyozta a kormányfő. Az erbíli vezetés végül ismét "a mi kapunkon fog kopogtatni" - fűzte hozzá Yildirim.

Törökország mellett maga Irak, továbbá Irán és Szíria is ellenzi a kurdok függetlenné válását. Ankara, Teherán és Damaszkusz egyaránt attól tart, hogy a lépés erősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

Illegális referendum

A török külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy Törökország a nemzetközi jog és a parlament felhatalmazása alapján minden óvintézkedést megtesz a nemzetbiztonság érdekében, ha azt az észak-iraki kurdok hétfői függetlenségi népszavazását kísérő események veszélyeztetni fogják. A tárca egyúttal leszögezte: a referendum mind a nemzetközi jog, mind Irak alkotmánya szempontjából illegitim, így Ankara annak eredményét nem ismeri el.

Az észak-iraki kurdok lépése "távol áll a józan észtől", hiszen kockára teszi annak az esélyét, hogy a térség stabillá váljon.

A súlyos hibának meglesz az ára

- figyelmeztetett a török külügyminisztérium. A tárca ismét arra szólította Erbílt, hogy rövid távú politikai érdekei helyett Irak egészének békéjét és jólétét tartsa szem előtt.

Már megvannak a szankciók

A közlemény szerint a török nemzetbiztonsági tanács, valamint a kabinet múlt pénteki ülésén meghatározta az északi-iraki kurdokat sújtó majdani szankcióit. Erről részletek nem szerepelnek a közleményben, de Recep Tayyip Erdogan török államfő korábban jelezte: Ankara "nem hétköznapi" szankciókat készül kivetni az autonóm régióra.

Az NTV török hírtelevízió hétfőn azt jelentette, hogy lezárták az észak-iraki kurd autonóm régió irányából a délkelet-törökországi Habur határátkelőt. Később a török vámügyi és kereskedelmi miniszter, Bülent Tüfenkci árnyalta az értesülést. A miniszter az Anadolu török állami hírügynökségnek elmondta: a határ nincs zárva, de az Észak-Irakból érkezőket biztonsági okokból fokozottan ellenőrzik.

Ankara és Erbíl korábban jó viszonyt ápolt egymással, ennek ellenére a népszavazás bejelentése után, múlt kedden török harckocsik vonultak fel Irak északi határán. A török hadsereg közlése szerint hadgyakorlatról van szó, amely keddig tart majd, vagyis a kurd referendumot követő napon ér véget.

A török törvényhozás szombaton újabb egy évvel meghosszabbította a török hadsereg szíriai és iraki hadműveleteire adott mandátumát. A döntés értelmében Törökország - az észak-szíriai Eufráteszi Pajzs hadművelethez hasonlóan - akár katonailag is beavatkozhat Irakban.

(Fotó: AFP/ADEM ALTAN)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.09.25 16:49

a törököknek már gyakorlatuk van a genocídiumban...(pl. örmények írtása)...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Detua, 2017.09.25 15:56

Egy nép jogos igényéről van szó miért hallgatnak a vezető hatalmak, is?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.09.25 15:03

A kurdoknak is joguk van a saját államukhoz azon a területen, ahol többségben élnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html