Erdogan megfenyegette az USA-t

Az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti légi bázisa, a dél-törökországi Incirlik légi támaszpont bezárásával fenyegetett a török elnök arra az esetre, ha Washington büntetőintézkedéseket vezet be hazája ellen - írta hétfőn a Star kormányközeli török napilap az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. december 16. hétfő, 12:33
Fotó: MTI/EPA

A tudósítás szerint Recep Tayyip Erdogan nem részletezte, hogy milyen amerikai szankciókra gondol, de vélhetően azokra, amelyeket amerikai szenátorok akarnak kieszközölni, amiért a NATO-tag Törökország a közelmúltban beszerzett négy üteget az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerből.

Az Egyesült Államok már beszüntette Törökország részvételét az F-35-ös amerikai vadászbombázó fejlesztési programjában, és felfüggesztette a harci gép eladását is a törököknek. Az F-35-ös jelenleg a világ egyik legmodernebb harci gépe, és az amerikai kormányzat amiatt aggódik, hogy a vadászbombázóval kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek.

Erdogan az A Haber török kormányközeli televíziónak adott vasárnap esti interjújában úgy fogalmazott: ha szükséges, bezárják az Incirlik támaszpontot, de akár a kelet-törökországi Malatya tartományban található küreciki amerikai radarállomást is. A török elnök egyúttal hozzátette: az esetleges szankciókra a viszonosság jegyében adnak választ.

Az incirliki támaszpont az Egyesült Államok hadereje mellett a NATO-nak is évtizedek óta a legfontosabb légi bázisa Törökországban, sőt az egész közel-keleti térségben.

Erdogan az interjúban nemtetszését fejezte ki amiatt is, hogy az amerikai szenátus csütörtökön határozatban népirtásként ismerte el a törökök által a múlt század elején az örmények ellen végrehajtott tömegmészárlást. Az Egyesült Államok illetékesei nincsenek teljesen tisztában a témával - vélekedett a török elnök, és felhívta a figyelmet, hogy a török archívumok nyitva állnak a tudósok és a történészek előtt.

A török kormány a mai napig nem ismeri el, hogy 1915 és 1917 között az ottomán török birodalom mintegy másfélmillió örményt tervszerűen és szervezetten lemészárolt.

"Az indiánok története az amerikaiak 'fekete foltja', de sok hasonló dolgok történt Afrikában is" - mondta végül Erdogan, és jelezte: Ankara kezében is vannak ezekkel kapcsolatos dokumentumok, amelyeket majd nyilvánosságra hoz. Közzé fogják tenni a Nyugat rasszista és gyarmatosító történelmét - hangoztatta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.12.16 16:55

Legjobb lesz, ha az oroszok felszabadítják Konstantinápolyt és újra ortodox templom lesz a Hagia Sofia. Elég volt a törökökből, Kisázsiában a helyük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.12.16 13:49

Ebből is látszik, hogy mekkora képmutató showműsor ez a politika. Erdogan pár napja járt az USA-ban és ott smúzoltak Trump-pal ország-világ előtt, ma meg már megy az ekézés. Hahaha.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html