Erdogan országa: július óta 114 ezer embert vettek őrizetbe

Az idei legnagyobb rendőrségi razziában több mint ezer feltételezett gülenistát vettek szerdán őrizetbe Törökországban.
Domokos Erika, 2017. április 26. szerda, 11:43
Fotó: MTI/EPA

A tavaly júliusi puccskísérletért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok állítólagos nemzetközi hálózatának több mint ezer feltételezett tagját vették őrizetbe szerdán Törökországban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva - írja az MTI.

Az ország mind a 81 tartományára kiterjedő rajtaütések során eddig 72 tartományban összesen 1009 embert állítottak elő. Az érintetteket azzal gyanúsítják, hogy a mozgalom rendőrségbe beépült tagjait irányították.

Az idei eddigi legnagyobb török razziájában mintegy 8500 rendőr vesz részt. Süleyman Soylu török belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a szerdai rajtaütések még folytatódnak.

A belügyi tárca legutóbb április 2-án közölt adatai szerint tavaly július 15. óta 113 260 embert vettek őrizetbe Törökországban a hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben, közülük 47 155-öt előzetes letartóztatásba is helyeztek. Utóbbiakból többek mellett 10 732-en rendőrök, 7463-an katonák, köztük 168 tábornok, 2575-en bírák és ügyészek, 26 177-en civilek.

A letartóztatások mellett közel 120 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából egyebek közt a katonaság, a rendőrség soraiból, az oktatás, a média és az igazságszolgáltatás területéről, azzal gyanúsítva őket, hogy kapcsolatban álltak a gülenista mozgalommal vagy más, Törökország által terrorszervezetnek nyilvánított csoportokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Szalay_Miklos, 2017.04.26 13:05

Apropó, tessék egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól:

http://egyvilag.hu/temak.shtml#temaid076

(A legfelső sor a kép tetején, "Demokrácia és diktatúra". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html