Miután a választásra jogosultaknak csak 21 százaléka vett részt vasárnap Bulgáriában a rendszerváltás óta első népszavazáson, amit az új atomerőmű építéséről tartottak, a referendum érvénytelen lett. Természetesen mindkét fél saját győzelmét ünnepli.

A népszavazást kezdeményező szocialisták felmutathatják, hogy az urnákhoz járulók 60,66 százaléka az erőmű mellett szavazott, a jobbközép kormánypárt pedig a tömeges távolmaradást értékeli álláspontja nemzeti támogatásának. A szabályok értelmében azonban a 20 százalék fölötti részvételi arány és az, hogy a leadott szavazatok több mint 50 százaléka igen volt, arra kötelezi a parlamentet, hogy újra vitassa meg az erőmű építésének kérdését - írta a Novinite szófiai hírügynökség. Deljan Dobrev gazdasági miniszter emellett emlékeztetett arra, hogy a szocialista kormány idején kezdeményezett belenei atomerőművet ugyan nem hajlandók megépíteni, és felmondták az orosz Atomsztrojekszporttal kötött szerződést, a meglevő kozloduji erőművet egy újabb reaktorral bővítik ki.

Az ország indulatos kormányfője, Bojko Boriszov az elemzők szerint mégis pofont kapott a népszavazással, amit értelmetlen pénzkidobásnak minősített. A referendum költségét több mint 10 millió euróra becsülik A szocialisták úgy nyilatkoztak, hogy a parlamenti vitában ismét kiállnak a nukleáris energia jövője mellett, s ezt teszik majd a júliusban esedékes parlamenti választások után is - írta a Sofia Globe.