Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eurózóna szolgáltató szektorának beszerzési menedzserindexe (PMI) 56,7 pontra csökkent a múlt hónapban a márciusi 57,2 pontról, ami egyébként négyéves csúcs volt - derült ki a Markit piackutató adataiból. A növekedést továbbra is az ágazat német és francia vállalatai hajtják míg Spanyolországban 50 pont körül stagnál a PMI, Olaszországban és Írországban pedig határozottan lassul a bővülés. Rossz vonása a növekedésnek az is, hogy főként a szolgáltatások árának emelkedéséből fakad.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint az adatok azt mutatják, hogy az ágazat lendületesen kezdte a második negyedévet. A PMI alapján a szolgáltatások 0,7-0,8 százalékos negyedéves növekedési ütemmel indították az április-júniusi időszakot. A kétsebességes bővülés mellett aggodalomra adhat okot az infláció is - teszik hozzák a szakértők. A felszámított árak részindexe 53,0 pontra ment fel, ami 2008 júliusa óta a legmagasabb érték. Márciusban még csak 52,3 ponton állt ez a mutató. A munkanélküliségi részindex 43,1 pontra morzsolódott le - a válság után csúcsnak számító - márciusi 53,3 pontról.

A kompozit PMI, ami egyesíti a feldolgozóipar és a szolgáltató szektor adatait, az előbbi ágazat bővülésének köszönhetően 57,8 pontra ment fel az egy hónappal korábbi 57,6-ról. A Markit szerint az indexadatok alapján 0,8 százalékkal bővülhet az eurózóna GDP-je a második negyedévben az elsőhöz képest. A Reutersnek nyilatkozó elemzők ugyanakkor csak 0,4 százalékos növekedést várnak.