A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI ugyancsak 53,0 pontra - 2017 márciusa óta a legalacsonyabb szintre - csökkent a márciusi 54,6 pontról. Elemzők 52,8 pontra, az előzetes értékkel megegyező adatra számítottak - idézi az MTI.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi.

Az eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: az adatok azt mutatják, hogy az amerikai gazdaság növekedése a robusztus évkezdet után érezhetően lassult a második negyedév elején. A termelés és az értékesítése az utóbbi két év leggyengébb ütemével nőtt, ami azt jelzi, hogy a hazai össztermék (GDP) 1,9 százalékkal bővülhetett áprilisban.

Az első negyedévben az Egyesült Államok bruttó hazai terméke az előző negyedévvel összevetve, évesítve 3,2 százalékkal nőtt. 2015 óta nem volt ilyen erős első negyedéve az amerikai gazdaságnak. Elemzők 2,1 százalékos növekedésre számítottak a tavalyi utolsó negyedévben mért 2,2 százalék után.

Bár az idei első negyedévi növekedés a vártnál jóval erősebbnek bizonyult, a bővülés mintegy fele két olyan tényezőnek - a vállalati készletbefektetések megugrásának és a kereskedelmi deficit csökkenésének - köszönhető, amelyek hatása nem tartós. Elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévben 2 százalék körüli értékre lassul a GDP-növekedés üteme, mivel a készletbefektetések és a külkereskedelem területén megfordul a tendencia.