Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézetének (BLS) pénteken közölt adatai szerint júliusban az előző havihoz képest 0,2 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők is 0,2 százalékos emelkedést vártak a júniusban mért 0,1 százalékos növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,1 százalékkal csökkent. Elemzők 0,2 százalékos emelkedésre számítottak a júniusi 0,3 százalékos növekedés után.

A szolgáltatások árai 0,1 százalékkal csökkentek, míg a javaké 0,4 százalékkal emelkedtek havi szinten. Az energiaárak 2,3 százalékkal ugrottak meg a júniusi 3,1 százalékos csökkenés után.

Az egy évvel korábbihoz képest 1,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak júliusban, csakúgy mint júniusban, összhangban az elemzői várakozásokkal. A termelői maginfláció 2,1 százalékra rúgott az előző havi 2,3 százalékos emelkedés után, elemzők 2,4 százalékot vártak.

A fogyasztói árak júliusi alakulását tükröző adatsort jövő héten kedden teszi közzé a munkaügyi minisztérium. Elemzők havi szinten 0,3 százalékos, éves összevetésben pedig 1,7 százalékos emelkedést várnak a júniusban mért 0,1, illetve 1,6 százalékos növekedés után.

A Federal Reserve az inflációs célszámot az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexében határozza meg, de az infláció alakulásának megítéléséhez szoros figyelemmel követi a különböző árindexeket, így a termelői és a fogyasztói árak változását is.

A legutóbb közölt, júniusi adatok szerint éves szinten 1,6 százalékkal nőtt az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások árindexe, míg májusban és áprilisban 1,5 százalékkal, mindkét érték elég távol áll a 2 százalékos Fed-célszámtól.

A pénzpiacok teljesen bizonyosra veszik, hogy a Fed kamatot csökkent szeptemberben az amerikai-kínai kereskedelmi háború gyors és drasztikus kiéleződése után. Az infláció nyomottsága erősítheti azokat a várakozásokat, hogy fél százalékpontos kamatvágást hajt végre a Fed nyíltpiaci bizottsága szeptember 17-18-i ülésén.