Olaszország csütörtökön tagadta meg az AstraZeneca gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának Ausztráliába történő kivitelét, és az Európai Bizottság támogatta a döntést. A brit-svéd gyógyszervállalat az olasz kormánytól kért engedélyt, hogy mintegy 250 ezer adag oltóanyagot exportálhasson Ausztráliába a Róma melletti üzeméből.

Erik Mamer a brüsszeli testület pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette: az Európai Bizottság arra hivatkozva támogatta az olasz kormány döntését,  hogy a gyógyszercég nem teljesítette az uniós szerződésekben rögzített, az Európai Unió országaiba irányuló szállítási kötelezettségeit. Tájékoztatása szerint az export megtagadásával az Európában maradó oltóanyagok a gyógyszergyár tulajdonában maradnak. Annak felhasználását ugyanakkor az Európai Unió nem követi nyomon. Arról a gyógyszercég tud felvilágosítást adni, hogy az oltóanyagok mely országba kerülhetnek, azonban európai felhasználásuk érdekében az Európai Bizottság megbeszélést kezdeményez a vállalattal - tette hozzá.

QP | Quality Placement

Miriam Garcia Ferrer, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a sajtóértekezleten arról tájékoztatott, hogy a koronavírus elleni oltóanyag-kereskedelem nyomon követésére szolgáló, január végén létrehozott uniós exportfelügyeleti mechanizmus keretében az Európai Unió március elsejéig 174 vakcinakiviteli kérelmet hagyott jóvá harminc ország számára. A kedvezményezett országok között Argentína, Ausztrália, Bahrein, Kanada, Kína, Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ekvádor, Hongkong, Japán, Kuvait, Makaó, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Omán, Panama, Peru, a Fülöp-szigetek, Katar, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Dél-Afrika, az Egyesült Arab Emirátusok, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Uruguay szerepel.

Mindez azt bizonyítja, hogy az Európai Unió jelentős számban kiadott vakcinaexport engedélye révén fontos szereplő a járvány elleni globális küzdelemben - tette hozzá.

Az exportengedélyekért az az EU-tagállam felelős, amelyben a kivitelre szánt vakcinákat előállították. A tagállamnak a döntés meghozatala előtt ki kell kérnie az uniós bizottság véleményét.

Az Európai Bizottság ez idáig három gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájának adott ideiglenes uniós forgalomba hozatali engedélyt. A Pfizer amerikai gyógyszergyártó és partnere, a BioNTech német biotechnológiai cég, illetve a Moderna amerikai biotechnológiai vállalatokkal ellentétben az AstraZeneca ez idáig nem szállította le maradéktalanul az unióval kötött szerződés szerinti oltóanyagmennyiséget az EU tagállamaiba. Információk szerint a gyógyszergyár február végén arról értesítette az Európai Uniót, hogy az idei esztendő második negyedévében kevesebb mint a felét szállítja le a megállapodásukban foglalt, 180 millió koronavírus elleni oltóanyagnak.