Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump ingatlanmágnás vadul változó kijelentései egyelőre nem keltettek piaci hullámzásokat, ami világos jele annak, hogy a befektetők egyelőre nem sok esélyét látják annak, hogy a Republikánus Párt várható elnökjelöltjeként megnyerheti a novemberi elnökválasztást.

Ezen az sem változtatott, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint csökkent a különbség közte és Hillary Clinton volt külügyminiszter, a demokraták várható jelöltje között.

Miközben valószínűleg helyesen ítélik meg Trump gyenge esélyeit, könnyen lehet, hogy rosszul mérik fel Clinton várható gazdaságpolitikáját - véli Stephen Myrow, a Beacon Policy Advisors tanácsadó cég partnere.

Mást fog csinálni

A piaci reakciók alapján arra lehet következtetni, hogy a befektetők arra számítanak, hogy ha Clinton győz, akkor feladja jelenlegi viszonylag liberális álláspontját, amivel pártja radikálisabb szavazóihoz szól, és középre húzódik - írja a szakértő a CNBC-n megjelent cikkében. Szerinte ennek ellenkezője várható: Hillary Clinton elnök még baloldalibb gazdaságpolitikát követhet, mint Barack Obama, a jelenlegi államfő.

A piaci feltételezések mögött számos érv állhat. Férje, Bill Clinton is középről kormányzott, amivel igazodott az 1990-es évek politikai széljárásához. A Demokrata Párt azonban az elmúlt időszakban határozottan az ellenkező irányba mozdult, és Hillary, akárcsak férje, tipikus politikus: ha a pártja továbbra is balra csúszik, akkor ő is megy utána.

Két ciklusra készül

Sok befektető emellett arra számít, hogy Clinton, ha nyer, egy cikluson át lesz az USA elnöke. Erre utal, hogy ennek végén már 12 éve lesz demokrata elnöke az országnak, továbbá hogy jelentős elutasítottsággal kezdheti kormányzását, így nem fognak türelmi időt adni neki a szavazók.

Csakhogy ettől még a volt külügyminiszter minden bizonnyal két ciklusra tervez, és ha elnökké választják, akkor főként rajta fog múlni, hogy ez sikerül-e vagy sem.

Nem lesz könnyű dolga. Párton belüli ellenfele, a 74 éves Bernie Sanders sikere - különösen a fiatalok körében - azt bizonyítja, hogy mindenképpen meg kell szereznie a progresszív demokraták támogatását. Az utolsó, ami hiányozna nekik négy év múlva az akkor választások előtt, egy olyan párton belüli kihívó, aki balról előzve gyengítheti újraválasztási esélyeit.

Bizonyítania kell

Ezért elsősorban a belpolitikai ügyekben demonstrálnia kell, hogy még Obamánál is radikálisabb, aminek számos következménye lesz a befektetők számára. Először is nem fog rábólintani a Trans-Pacific Partnership néven futó ázsiai szabadkereskedelni egyezményre, ahogy azt most várják. Ehelyett felkarolja azt a protekcionista politikát, amit Sanders és Trump is képvisel az amerikai fizikai munkások elvárására reagálva.

Másodszor még a jelenlegi adminisztrációnál is keményebb trösztellenes politikát fog folytatni, ami elsősorban néhány folyamatban lévő cégfelvásárlást és -egyesülést érinthet, például a gyógyszeriparban.

Harmadszor következetesen szigorítani fogja a környezetvédelmi szabályozást, kiterjeszti a szén-dioxid-kibocsátást korlátozó rendelkezéseket, ami számos ipari szektort, főként energetikát érintheti.

Negyedszer a megválasztási utáni kezdeti lendületet és a jó eséllyel demokrata többségűvé váló szenátus támogatását fel fogja használni néhány reformok erőltetésére, például a gyógyszerárak szabályozásával kapcsolatos változások kikényszerítésére.

Balra át!

Mivel az USA két választási lehetősége közül valószínűleg a balra fordulásra szavaz, nagyobb az esélye a volt külügyminiszter győzelmének. A Wall Streetnek azonban meg kell értenie, hogy Clintonnak csupán rövid távú célja az idei elnökválasztás megnyerése. Ha ez sikerül, akkor arra az útra fog lépni, amely a legnagyobb esélyt kínálja számára az újraválasztásra.

Stílusváltás

Hillary Clinton új irányt szabott kampányának csütörtöki beszédével, amelyben feladva unalmas, diplomatikus stílusát, utat engedve baráti körben megszokott szarkasztikus megjegyzéseinek támadássorozatot indított Donald Trump ellen - derült ki a CNN tudósítsából. Lényegében azzal vádolja ellenfelét, hogy nem tud uralkodni az indulatain, ezért képes lenne kirobbantani egy nukleáris háborút csak azért, mert egy külföldi partnere felbosszantja.

A volt külügyminiszter megjegyezte, hogy attól nem lesz külpolitikai tapasztalata valakinek, hogy részt vett egy Miss Universe-parádén Oroszországban. Szerinte pszichológusokat kellene megkérdezni arról, miért vonzódik ellenfele olyan autokratákhoz, mint Vlagymir Putyin orosz államfő vagy Kin Dzsong Un észak-koreai diktátor.

És tényleg

Clinton megelőlegezte, hogy Trump sértegető twitterüzenetekkel fog válaszolni beszédére. Képzeljék el, ahogy a parancsnoki szobában ül, ahol élet és halál a tét, ahol arról kell döntenie, hogy elküldi-e a kedvesüket vagy a gyermeküket egy csatába! - fejtegette. Képzeljék el, hogy nem a twitterposztja lesz a keze ügyében, amikor feldühítik, hanem az amerikai hadsereg teljes arzenálja!

Trumpnak egyelőre módja van twittereznei, így ezen a csatornán üzente ellenfelének, hogy az iraki háború, majd később a líbiai bombázások támogatásával "telesen katasztrofális" döntéseket hozott. Ezen túl utat engedve érzelmeinek becstelennek és hiteltelennek nevezte Clintont, aki rosszul olvasta beszédét a súgógépről és egyáltalán nem nézet ki elnökhöz méltóan.