Hat feltétel elfogadásához köti a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt Spanyolországban, hogy tárgyaljon Mariano Rajoy konzervatív kormányfő újraválasztásának támogatásáról - jelentette be a párt elnöke kedden Madridban. De Rajoynak még a Ciudadanos támogatásával sem lenne meg a megválasztáshoz szükséges többsége.

Albert Rivera szerint feltételük a korrupciós ügyekbe keveredett politikusok eltávolítása a köztisztségekből, a politikusi kiváltságok és a korrupció megbocsátásának megszüntetése. Továbbá egy új választási törvény elfogadása, a miniszterelnöki mandátum betöltésének maximálása két parlamenti ciklusban, illetve parlamenti vizsgálóbizottság felállítása a konzervatív Néppárt (PP) feltételezett illegális finanszírozásának tisztázására.

A liberálisok mindennek elfogadásáért cserébe nyitottak arra, hogy együttműködjenek a konzervatívokkal a kormányfő-választásban, de csak akkor, ha a miniszterelnök-jelölt kinyilvánítja: mindenképpen belemegy a személyéről szóló parlamenti szavazásba, és meghatározzák annak időpontját is - hangsúlyozta a pártelnök, hozzátéve: nem akarnak egy "feltételes" jelölttel tárgyalni.

Spanyolországban 274 napja nincs kormány (az előző kabinet ügyvezető kormányként irányítja az országot), a két legnagyobb párt vezetői pedig továbbra is fenntartják a politikai patthelyzetet.
Véleménye szerint azonban a spanyoloknak nincs több idejük várni. "Mi, politikusok, nem lehetünk újabb probléma az embereknek". Rivera abban bízik, hogy szerdai megbeszélésükön már választ is kap Mariano Rajoytól.

Spanyolországban a tavaly decemberi és az idén júniusi parlamenti választásokat is a Néppárt nyerte, de kis fölénnyel, és - ahogy fél éve - ez most sem elég az önálló kormány létrehozásához. A Néppártnak a 350 fős törvényhozásban 137 mandátuma van, a Ciudadanosnak pedig 32 képviselője. A miniszterelnök parlamenti megválasztásához az első szavazáson abszolút többségre, 176 képviselő támogatására van szükség. Sikertelenség esetén az újabb szavazáson már elég az egyszerű többség, azaz a ténylegesen voksoló képviselők többségének támogatása.