Csapdában vannak a lengyelek

Örömmel vette tudomásul a szénipari szövetség Lengyelországban, hogy a kormány tovább bővítené a széntüzelésre alapuló áramtermelést.
Barabás Júlia, 2018. december 27. csütörtök, 06:23
Fotó: Napi.hu

Néhány napja a Lengyel Bányászati Csoport büszkén adta közre a twitteren az energiaügyi miniszter, Krzysztof Tchórzewski bejelentését, miszerint Lengyelországnak további energiatermelő kapacitásokra van szüksége, amelyet részben a szénfelhasználás folytatásával akarnak biztosítani - írta a Business Insider Polska.

Ezzel ugyanis Tchórzewski visszavonta korábbi nyilatkozatát, miszerint Ostrolenkában építik fel az utolsó lengyel szénerőművet. Akkor ezt azzal magyarázta, hogy a szén eltüzelésével előállított villamos energia ára túlságosan magas lesz, mert az EU a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében az alternatív energiákat részesíti előnyben.

Az ostrolenkai építkezés a múlt év októberében kezdődött, becsült költsége hatmilliárd zloty (451 milliárd forint, a budapesti 4-es metró költsége), tervezett kapacitása 1000 megawatt (ez nagyjából fele a paksi atomerőmű áramtermelési képességének), beindítását 2023-ra tervezik. A szakértők egy része úgy véli, hogy ez a  hőerőmű nem lesz képes kifizetődően működni, mert a kazánjaiba kerülő szenet 400 kilométerről kell szállítani Sziléziából.

HOZZÁSZÓLÁSOK