Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előzetes adatok szerint a szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe 49,4 pontra, 76 havi mélypontra zuhant az előző hónapban mért 53,4 pontról. Elemzők enyhe romlásra, 53,0 pontra számítottak.

Az index 2013 októbere óta nem volt ilyen alacsony, és azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság kétharmadáért felelős szolgáltató szektor 2016 februárja óta először nem növekedett, hanem zsugorodott. Az új megrendelések állományának alakulását tükröző almutató a januári 52,5 pontról 49,7 pontra esett, ami 2009 októbere óta a legrosszabb érték.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,8 pontra, hathavi mélypontra süllyedt a januári 51,9 pontról. Elemzők enyhébb visszaesést, 51,5 pontos értéket vártak.

A feldolgozóipar tavaly nyár óta gyengén teljesít, mert az amerikai-kínai kereskedelmi háború visszavetette a vállalati beruházásokat. A kereskedelmi részmegállapodás január 15-i aláírása táplálta azokat a reményeket, hogy idén újra erőre kap a feldolgozóipar, ám a Kínában kirobbant járvány szertefoszlatta az optimizmust, miután a világ második legnagyobb gazdasága továbbra is a gyárleállások és az utazási korlátozások következményeivel küzd.

Ez a járvány hatása

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari előzetes értékek összesítésével kalkulált kompozit BMI szintén 76 havi mélypontra, 49,6 pontra csökkent februárban az előző havi 53,3 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az előzetes eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: a magánszektor teljesítményének csökkenése részben az új koronavírus által okozott járványra vezethető vissza, mert az gyengítette a keresletet olyan szektorokban, mint az utazások és a turizmus, csökkentette az exportot, és zavarokat okozott az ellátási láncokban. Másrészt a vállalatok csínján bánnak a kiadásokkal, mert aggódnak a szélesebb gazdasági növekedés lassulása és a novemberi amerikai elnökválasztás jelentette bizonytalanságok miatt.

A friss adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a hazai össztermék (GDP) évesítve nagyjából 0,6 százalék körüli mértékben bővülhetett februárban, jócskán elmaradva a januári 2 százalék körüli ütemtől. Bizakodásra adhat okot, hogy jelentősen javult az üzleti hangulat a kilátásokat illetően, jelezve azt a széles körben osztott véleményt, hogy a jelenlegi lassulás átmeneti lesz, nem tart sokáig - mondta az MTI szerint Williamson.