A héten a piacok komoly megerősítést kaptak, mivel az ECB meglepetésre nemcsak a betéti kamatot, de az alapkamatot is csökkentette, és a kötvényvásárlási program keretösszegét is növelte - havi 60-ról 80 milliárd euróra. Ez hazai szemmel nézve leginkább a kötvénypiac számára lehet kedvező, hiszen az ECB tovább lazuló monetáris politikája lehetőséget teremt az MNB számára az újabb kamatcsökkentésre -véli Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Mivel az ECB fő célja az infláció támogatása, ezért - Svájchoz hasonlóan, ahol jelenleg mínusz 0,75 százalék a betéti kamat - elméletileg akár még lejjebb is mehet az euró kamata. Ezzel együtt pedig tovább erősödik az a vélekedés, hogy a központi bank a pénzügyi elnyomás (financial repression) újabb elemét is beveti: a csupán 2002-ben bevezetett 500 eurós bankjegy megszüntetésével korlátozhatja a készpénzforgalmat és az euró betétetek kivonását.

Míg Európában a galambok repkednek, addig a Fed már a következő kamatemelésre készül. Nem csoda, hiszen a stabil gazdasági növekedés mellett a munkaerőpiac is erősödik. A jegybankok eltérő politikája egyúttal az amerikai dollár erősödését is támogatja az euróval szemben, így a következő hónapokban az euró/dollár árfolyam csökkenésére lehet számítani - véli a szakember.