Mindig az volt a politikánk, és mindig az is marad, legalábbis amíg ezen a poszton vagyok, hogy országunk érdeke az erős dollár - fogalmazott az amerikai pénzügyminiszter kedden. Timothy Geithner hozzátette: soha sem fogunk olyan stratégiát elfogadni, amely gazdasági előnyök megszerzése érdekében gyengítené a dollárt.
Geithner mindezzel a befektetőket szerette volna biztosítani arról, hogy az USA helyre fogja állítani hosszútávú gazdasági növekedését és stabilitását. A pénzügyminiszter úgy vélte, a befektetőkben megvan a bizalom aziránt, hogy az USA megbirkózik a nehézségekkel.

Geithner szerint az USA-nak hiteles deficitcsökkentési stratégiára van szüksége anélkül, hogy túl gyorsan lépnének, veszélyeztetve ezzel a gazdasági növekedést. Úgy véli, a kongresszusnak júniusig rá kell bólintania az államadósság-plafon megemelésére. Amint arról korábban beszámoltunk, a teljes államadósság felső határát 14,29 billió dollárban rögzítették, de ezt az összeget már május közepén elérheti - a részben a 2009-es gazdaságélénkítési terv, valamint az afganisztáni és az iraki háború költségei miatt is rekordmértékűvé duzzadt - államadósság. Ha a kongresszus nem egyezik bele a plafon megemelésébe - márpedig a republikánusok ezt hevesen ellenzik -, az gyakorlatilag fizetésképtelenséget jelent, ami a Fehér Ház álláspontja szerint apokaliptikus következményekkel járna.

Gyengülő szériában a dollár

Az amerikai deviza eközben folytatta hat napja tartó gyengülő szériáját az euróhoz képest: a 2009 májusa óta nem látott hosszúságú lejtmenetet azok a várakozások táplálják, amelyek szerint a Federal Reserve olyan intézkedéseket tervez, amelyekkel továbbra is alacsonyan tarthatja a kamatokat, így adva támaszt az amerikai gazdaságnak. A piac arra számít, hogy a Fed elnöke megvédi majd a laza monetáris politikát a szerdai kamatdöntést követő kommentben, ami további nyomást gyakorolhat a dollárra.

A pénzügyminiszter szavai a változatlan amerikai dollárpolitikát jelzik - vélekedett Edwin Truman, a Fed és a pénzügyminisztérium volt tisztviselője a Bloombergnek nyilatkozva. Hozzátette: vannak, akik szerint az amerikai gazdaságot csak a nagyon gyenge dollárral, kizárólag az exportra alapozva lehet újra növekedési pályára állítani. Geithner szavait Truman úgy kommentálta, hogy a dollár gyengítése nem áll érdekében sem az USA-nak, sem a világnak, ráadásul ez a recept nem is működne.

Geithner mindezzel lényegében szívességet tett Ben Bernanke Fed-vezérnek, akinek valószínűleg a gyenge dollár kapcsán is feltesznek majd kérdéseket első sajtótájékoztatóján, szerdán, a kamatdöntés után - vélekedett Alan Ruskin, a Deutsche Bank devizapiaci vezető stratégája. A Fed elnökének egyszerűen csak utalnia kell a pénzügyminiszter szavaira, és már tovább is passzolta a forró krumplit - fogalmazott a szakértő.