Erős dollárt akar az USA, mégis gyengül

Kiállt az erős dollár politikája mellett Timothy Geithner, az Egyesült Államok pénzügyminisztere hozzátéve, hogy az USA nem fogja gyengíteni fizetőeszközét annak érdekében, hogy előnyhöz jusson külkereskedelmi partnereivel szemben.
NAPI, 2011. április 26. kedd, 19:53
Fotó: Napi.hu

Mindig az volt a politikánk, és mindig az is marad, legalábbis amíg ezen a poszton vagyok, hogy országunk érdeke az erős dollár - fogalmazott az amerikai pénzügyminiszter kedden. Timothy Geithner hozzátette: soha sem fogunk olyan stratégiát elfogadni, amely gazdasági előnyök megszerzése érdekében gyengítené a dollárt.
Geithner mindezzel a befektetőket szerette volna biztosítani arról, hogy az USA helyre fogja állítani hosszútávú gazdasági növekedését és stabilitását. A pénzügyminiszter úgy vélte, a befektetőkben megvan a bizalom aziránt, hogy az USA megbirkózik a nehézségekkel.

Geithner szerint az USA-nak hiteles deficitcsökkentési stratégiára van szüksége anélkül, hogy túl gyorsan lépnének, veszélyeztetve ezzel a gazdasági növekedést. Úgy véli, a kongresszusnak júniusig rá kell bólintania az államadósság-plafon megemelésére. Amint arról korábban beszámoltunk, a teljes államadósság felső határát 14,29 billió dollárban rögzítették, de ezt az összeget már május közepén elérheti - a részben a 2009-es gazdaságélénkítési terv, valamint az afganisztáni és az iraki háború költségei miatt is rekordmértékűvé duzzadt - államadósság. Ha a kongresszus nem egyezik bele a plafon megemelésébe - márpedig a republikánusok ezt hevesen ellenzik -, az gyakorlatilag fizetésképtelenséget jelent, ami a Fehér Ház álláspontja szerint apokaliptikus következményekkel járna.

Gyengülő szériában a dollár
Az amerikai deviza eközben folytatta hat napja tartó gyengülő szériáját az euróhoz képest: a 2009 májusa óta nem látott hosszúságú lejtmenetet azok a várakozások táplálják, amelyek szerint a Federal Reserve olyan intézkedéseket tervez, amelyekkel továbbra is alacsonyan tarthatja a kamatokat, így adva támaszt az amerikai gazdaságnak. A piac arra számít, hogy a Fed elnöke megvédi majd a laza monetáris politikát a szerdai kamatdöntést követő kommentben, ami további nyomást gyakorolhat a dollárra.

A pénzügyminiszter szavai a változatlan amerikai dollárpolitikát jelzik - vélekedett Edwin Truman, a Fed és a pénzügyminisztérium volt tisztviselője a Bloombergnek nyilatkozva. Hozzátette: vannak, akik szerint az amerikai gazdaságot csak a nagyon gyenge dollárral, kizárólag az exportra alapozva lehet újra növekedési pályára állítani. Geithner szavait Truman úgy kommentálta, hogy a dollár gyengítése nem áll érdekében sem az USA-nak, sem a világnak, ráadásul ez a recept nem is működne.

Geithner mindezzel lényegében szívességet tett Ben Bernanke Fed-vezérnek, akinek valószínűleg a gyenge dollár kapcsán is feltesznek majd kérdéseket első sajtótájékoztatóján, szerdán, a kamatdöntés után - vélekedett Alan Ruskin, a Deutsche Bank devizapiaci vezető stratégája. A Fed elnökének egyszerűen csak utalnia kell a pénzügyminiszter szavaira, és már tovább is passzolta a forró krumplit - fogalmazott a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK