Erős földrengés, szökőár Japánban

Erős, a Richter-skála szerint 7,3-as földrengés volt pénteken japán északkeleti partvidékén, abban a térségben, ahol tavaly márciusban egy 9-es erősségű földmozgás több tíz méteres szökőárt gerjesztett és atomerőmű-balesetet okozott - jelentette a japán meterológiai intézet.
MTI, 2012. december 7. péntek, 11:05
Fotó: Napi.hu

A csendes-óceáni megfigyelő központ cunamiriadót rendelt el. A szökőár első hullámai egyméteres magasságot értek el, és 45 perccel a helyi idő szerint délután fél hat előtt bekövetkezett rengés után érték el Mijagi prefektúra partjait. A part mentén élőket az NHK tévécsatorna jelentése szerint otthonuk elhagyására szólították fel a hatóságok.

A rengés epicentruma Mijagi partjaitól 240 kilométerre, 10 kilométerrel a tengerfenék alatt volt. Több száz kilométerrel délebbre, Tokióban és környékén is érezhető volt a rengés, ahol a mérések szerint 4-es erősséget ért el a több percig tartó földmozgás.

A rengés után a tavalyi katasztrófát követően balesetet szenvedett Fukusima-1 erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, hogy az újabb földmozgás nem okozott problémákat a leszerelés alatt álló létesítményben. A Tohoku Electric áramszolgáltató arról számolt be, hogy nem tapasztalt rendellenességet a rengés központjához közel található, jelenleg leállított onagavai atomerőműben.

Károkról és sérülésekről egyelőre nem érkeztek jelentések. Számos japán a Facebookon és a Twitteren érdeklődik ismerősei holléte felől, míg tokiói lakosok arról számoltak be az interneten, hogy a fővárosban még a rengés alatt sem szakították meg munkájukat.

Az északkeleti régiókban leállították a Sinkanszen gyorsvonatokat, és egy rövid időre a tokiói Narita nemzetközi repülőtér is bezárt, de azóta újra megindult a forgalom a légikikötőben.
Noda Josihiko miniszterelnök a földrengés hírére megszakította választási kampányát Tokióban, és irodájába sietett, egyelőre azonban nem hívott össze válságülést.

A földrengés hírére a tízéves futamidejű japán államkötvények felárai növekedni kezdtek, a japán jen pedig erősödésbe kezdett a dollárral és az euróval szemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK