Erős kijelentést tett Erdogan

Az Egyesült Államok elveszítette jogát arra, hogy közvetítő szerepet játsszon a közel-keleti konfliktusban azzal a döntésével, hogy Jeruzsálembe helyezi át izraeli nagykövetségét - állapította meg hétfőn Londonban Recep Tayyip Erdogan török elnök az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2018. május 14. hétfő, 14:29
Fotó: AFP

Erdogan háromnapos hivatalos látogatást kezdett Nagy-Britanniában, és a Királyi Külügyi Intézetben - londoni székháza után közkeletű nevén a Chatham House-ban - tartott előadást - írja az MTI. Az elnök szerint a nagykövetség áthelyezésével az Egyesült Államok úgy döntött, hogy nem a megoldás, hanem a probléma részévé válik, és ezzel a továbbiakban nincs közvetítő szerepe a közel-keleti békefolyamatban.

Erdogan a patinás londoni stratégiai kutatóműhely hallgatósága előtt tartott félórás beszédében nagyon-nagyon szerencsétlen döntésnek nevezte az amerikai nagykövetség áthelyezését Jeruzsálembe, amely szerinte csak tovább növeli a feszültséget, és "még nagyobb tüzeket lobbant majd lángra" a szemben álló felek között.

A török elnök szerint Ankara a nemzetközi joggal és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival ellentétesnek tartja és ezért elutasítja Washington döntését. A tartós közel-keleti béke és stabilitás megteremtésének egyetlen módja, ha létrejön a független palesztin állam, amelynek fővárosa Jeruzsálem - emelte ki.

Erdogan londoni látogatása során találkozik II. Erzsébet királynővel, és kedden a Downing Streeten fogadja őt Theresa May brit miniszterelnök.

Erdogan a BBC televízió HardTalk című interjúműsorának nyilatkozva hétfőn kijelentette: a brit EU-tagság megszűnése után Törökország új alapokra kívánja helyezni kereskedelmi kapcsolatait Nagy-Britanniával, és első lépésként azt a célt tűzte ki, hogy a kétoldalú külkereskedelem éves értéke a jelenlegi 17 milliárd dollárról rövid idő alatt 20 milliárd dollárra emelkedjen.

Képünk forrása: AFP Photo/Adrian DENNIS

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.05.14 15:40

erdogannak előtte tisztáznia kéne, hogy népirtás volt e az örmények kiirtása, a kurdok békítgetése , mert ezek az események aláássák, hogy a törökök nemzetközi bírók lehessenek, a magyarok kiirtása se olyan rég történt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html