Erős maradhat a svájci frank

Svájcban a gazdasági növekedés ütemének lassulását jelzi a vezető gazdaságkutató intézet friss felmérése, de az elemzők nem számítanak a svájci frank gyengülésére a következő hónapokban.
MTI-Eco, 2011. június 29. szerda, 16:58
Fotó:

A zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) hat hónapra előre tekintő konjunktúramutatója 2,23 pontra csökkent júniusban a májusi 2,30 pontról, ugyanakkor meghaladta a szakértői előrejelzések 2,22 pontos átlagát. A KOF kutatói szerint a mutató alakulása arra utal, hogy a hazai össztermék (GDP) a következő időszakban is nő majd, de a lendület némileg mérséklődik.

Elemzői kommentárok szerint az exportot és az idegenforgalmat hátráltató frankárfolyam ellenére a KOF indexe még mindig meglepően magasan van, ami a svájci gazdaság ellenálló képességét bizonyítja.

A frank tavaly több mint 10 százalékkal erősödött az euróval és a dollárral szemben, és az utóbbi hónapokban is megdöntött több történelmi rekordot. Gyengülésre nem lehet számítani a közeli jövőben, a befektetési menedéknek tartott deviza igen vonzó maradhat, legalábbis addig, amíg nem találnak megnyugtató megoldást a görög államadósság-válságra. Az is a frank felé vonzza a forrásokat, hogy a piac decemberre kamatemelést vár a svájci nemzeti banktól - mondták elemzők.

HOZZÁSZÓLÁSOK