Orbán Viktor elsők között gratulált Donald Trump győzelméhez. A magyar miniszterelnök a Facebookon azt írta: micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él. Később Szijjártó Péter a kormány nevében is kifejezte gratulációját és jelezte, hogy Magyarország kész az együttműködésre.

Táviratban gratulált Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Putyin kifejezte reményét, hogy a megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel együtt tud majd működni azért, hogy kivezessék az orosz-amerikai kapcsolatokat a válság állapotából, megoldják a nemzetközi politika aktuális kérdéseit és hatékony válaszokat találjanak a globális biztonság elleni kihívásokra.

Az Európai Unió főbb intézményeinek vezetői, valamint a NATO főtitkára is gratulált szerda reggel Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez, bár az uniós vezetők egyike megjegyezte: az elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az Európai Unió és az Egyesült Államok együttműködését. Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös levélben gratulált a republikánus párti elnökjelöltnek. Hangsúlyozták, az Európai Unió és az Egyesült Államok stratégiai partnersége a szabadság, az emberi jogok, a demokrácia és a piacgazdaságba vetett hit értékein alapszik, és ezt az együttműködést még erősebbre kell fűzni a közös kihívások kezelése érdekében. A levélben meghívták Trumpot Európába.

Gratulációját fejezte ki Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is, aki szerint az ingatlanmilliárdosnak "nyomasztó feladata", hogy most, a kampányt követően egyesítse a megosztott nemzetet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is gratulált. Az észak-atlanti szövetség vezetője azt írta, hogy a hibrid hadviselés, a kibertámadások, valamint a terrorfenyegetettség korszakában "kihívásokkal teli biztonsági környezettel kell szembenézni", amelyben "az amerikai vezető szerep fontosabb, mint valaha".

Levélben gratulált Donald Trumpnak Klaus Iohannis román államfő, és együttműködési készségét hangsúlyozta az Egyesült Államok leendő elnökének.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerdán Twitter-oldalán közzétett üzenetben gratulált és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nélkülözhetetlen partner számukra.

Recep Tayyip Erdogan török államfő reményét fejezte ki szerdán, hogy Donald Trump győzelme az amerikai elnökválasztáson a demokrácia és a fejlődés tekintetében pozitív változásokat idéz elő a Közel-Keleten, valamint az alapvető jogokra és a szabadságra nézve a nagyvilágban. Binali Yildirim török miniszterelnök arra kérte Trumpot, hogy mihamarabb adja ki Törökországnak a Pennsylvania államban emigrációban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot, akit Ankara a július 15-i puccskísérlet kitervelésével vádol.

Christian Kern osztrák kancellár gratulált Trumpnak és úgy vélte, hogy az eredményből le kell vonni az Európában tartandó választásokra vonatkozó tanulságot is.

Nagy nemzetközi változások korát éljük, de az Olaszország és az Egyesült Államok közötti barátság stabil és erős marad - kommentálta az amerikai elnökválasztás eredményét Matteo Renzi olasz kormányfő, aki korábban nyíltan Hillary Clintont támogatta.

Angela Merkel német kancellár szintén gratulált és azt mondta, hogy Németországnak az Európai Unión kívül az Egyesült Államokkal van a "legmélyebb kapcsolata".

Robert Fico szlovák szociáldemokrata kormányfő a szlovák sajtónak szerdán nyilatkozva elmondta: a választás eredménye is megmutatta, hogy a világ és Szlovákia is más, mint amilyennek a média mutatja.

Francois Hollande francia államfő arra figyelmeztetett, hogy az eredmény "bizonytalan időszakot" nyit, ezért Európának egységesnek kell lennie.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratuláló szavaiban Trumpot Izrael igaz barátjának nevezte, s közölte, hogy kész az együttműködésre vele a térség biztonsága, stabilitása és békéje érdekében.