Erős üzenetet kaptak az olaszok

Tavalyhoz képest megháromszorozódott az olaszországi kanyarós esetek száma, ezért a kormány kötelezővé tette a gyerekkori védőoltásokat - írja a BBC hírére hivatkozva a 444.hu.
Szepesi Anita, 2017. május 20. szombat, 10:42
Fotó: Pixabay

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök az áltudományos elméletek terjedését tette felelőssé azért, hogy egyre kevesebb gyereket oltatnak be a szülők, ezért 12 betegség elleni védőoltást tettek kötelezővé az iskoláskor előtt. Ha ennek a kötelezettségnek a szülők nem tesznek eleget, megbírságolják őket - írja a portál. Az olasz egészségügyi miniszter szerint erős üzenetet akartak küldeni a társadalomnak.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO 95 százalékos átoltottságot javasol a kanyaró ellen a kétévesnél fiatalabb korosztályban, azonban az olasz gyermekeknél ez az arány 80 százalékra csökkent.

Magyarországon - köszönhetően a magas átoltottságnak - nem kell félni a kanyarótól mióta 1969-ben bevezették a kombinált MMR oltást (kanyaró, mumpsz és rózsahimlő ellen). 1989-től emlékeztető vakcinát is kaptak a beoltottak a tartós védettség eléréséért.

További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK