Az elmúlt év utolsó negyedében év/év alapon 7,9 százalékra gyorsult Kína bruttó hazai termékének növekedése, ami 0,1 százalékponttal haladja meg az elemzői várakozásokat. A 2012-es növekedés így 7,8 százalékra jött ki, ami szintén 0,1 százalékponttal jobb a vártnál, ám 0,4 százalékponttal haladja meg a kínai kormány saját prognózisát, aminek elérését még hónapokkal ezelőtt is többen kétségbe vonták. Tavalyelőtt 9,3 százalékkal nőtt a kínai GDP.

A piacok kedvezően reagáltak a kínai adatokra, az ázsiai részvényindexek felfelé mozdultak, de erősödtek a nyersanyagárak is.

A friss adatok szerint a beruházások 20,6 százalékkal nőttek tavaly a 2011-es 20,7 százalék után, illetve decemberben folytatódott a lakásárak mérsékelt növekedése a megfigyelt 70 nagyobb kínai város többségében. Az export decemberben a várt 4 százalék helyett és a novemberi 2,9 százalék után 14,1 százalékkal lódult meg, a kiskerforgalom 15,2 százalékkal nőtt, az ipari termelés pedig 10,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az export fellendülése, a vártnál erősebb ipari termelés és kiskereskedelmi forgalom, valamint az erőteljes beruházási kedv együttesen azt mutatja, hogy Peking növekedéspárti politikája sikeresnek bizonyult - vélekedtek szakértők. Az adatokat a Reutersnek nyilatkozó elemzők úgy értékelték, hogy szó sincs a kínai gazdaság korábban sokat emlegetett kemény földetéréséről, ráadásul a növekedés tempója nem adhat okot további inflációs aggodalmakra.

Elemzők a kínai gazdaságpolitika idei feladatai közé sorolják a foglalkoztatottság magas szinten történő tartását anélkül, hogy meglódulnának a lakóingatlan-árak, illetve az infláció továbbra is alááshatja azokat a reformokat, amelyek az ország exportorientált modelljén hivatottak változtatni. Megfigyelők azt is az idei év kockázatai között említik, hogy a növekedés fókuszában továbbra is az ingatlan- és infrastrukturális beruházások maradnak, a fogyasztás helyett.

A kínai statisztikai hivatal közzétette vagyoni egyenlőtlenségeket jelző, újraszámolt Gini-indexeket is. A 2012-es érték 0,474 lett, ami ugyan alulmúlja mind a 2011-es 0,477-es értéket és a 2008-ban mért 0,491-es csúcsot is, ám továbbra is olyan jelentős egyenlőtlenségeket mutat, amelyek társadalmi feszültségekhez vezethetnek.