Az 1995-ben létrehozott intézmény a Kínai Kommunista Párt Fegyelmi Ellenőrző Bizottságának Központi Bizottsága (CCDI) által kivizsgált ügyek büntetőeljárásba vonásáért felelős. Jelenlegi formájában ugyanakkor nem tudja teljes körűen ellátni feladatát, a hitelességet és gyorsaságot javító, valamint kapacitásbeli reformokra van szükség - fogalmazott a Hszinhua állami hírügynökségnek Csiu Hszüe-csiang, a Legfelsőbb Ügyészség helyettes vezetője.

A szervezetet ezen megfontolások jegyében kormányzati szintre emelik, bővítik az ott dolgozó ügyészek és más szakemberek számát, de irányítása továbbra is a Legfelsőbb Ügyészség hatásköre alá tartozik majd - számolt be a változásokról a kínai központi televízió (CCTV). Csiu szerint az új irodával lehetővé válik a kormány által prioritásként kezelt korrupcióellenes harc intézményi korlátainak felszámolása, s a Legfelsőbb Bíróság a nagyobb ügyek közvetlen kivizsgálására tudja fordítani energiáit.

Hszi Csin-ping elnök bő két évvel ezelőtt hirdetett nagyszabású korrupcióellenes kampányt Kínában, ahol a kérdést évek óta a legnagyobb társadalmi kihívások között tartják számon. A harc átfogó és minden szintre kiterjed, az állami hivatalnokokon és vállalatokon túl az oktatás, a hadsereg, a sport, az igazságszolgáltatás berkeit is elérte.

Vang Csi-san, a korrupcióellenes harcot vezető CCDI első embere egy múlt hétvégi újságcikkben úgy fogalmazott, a párt nem engedheti meg magának, hogy ezt a háborút elveszítse. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kampány bonyolult és nehézségekkel övezett, a párttagoktól külön elkötelezettséget igényel és azt, hogy bízzanak a győzelemben.

A fellépés méreteit a statisztikák is jól tükrözik. A júniussal záródott másfél évben 180 ezer párttagot vizsgáltak korrupció gyanújával. Csak az év első hat hónapjában a Legfelsőbb Ügyészség 25 ezer főnél vizsgálódott, és közülük 16 ezernek az esetét a súlyosabb ügyek kategóriájába sorolták.