BUX
38269

Erősen kezdte az évet az amerikai feldolgozóipar

Erősen kezdte az évet az amerikai feldolgozóipar, amelynek termelése és megrendelésállománya is gyorsuló ütemben növekedett januárban.

Papp Zsolt, 2017. február 1. szerda, 16:35

A Markit Economics londoni gazdaságkutató intézet szerdán közölt végleges adatai szerint az év első hónapjában 55,0 pontra - 2015 márciusa óta a legmagasabb szintre - emelkedett a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke a decemberi 54,3 pontról - írja az MTI.

Elemzők kicsit jobb adatra, a január végén közölt előzetes értékkel azonos számra, 55,1 pontot számítottak. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél nagyobb, 50 pont feletti érték a növekedési ütem gyorsulását tükrözi.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének mind az öt almutatója erősödött, jelezve, hogy az egész szektorban robusztus mértékben javultak az üzleti feltételek. A termelési alindex 22 havi, míg az új rendeléseket mérő alindex növekedési üteme 28 havi rekordot döntött januárban. A megrendelésállomány bővülése főleg a belső kereslet élénkülésének volt köszönhető, az exportrendelések elhanyagolható mértékben nőttek.

A friss adatokból Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza arra a következtetésre jutott, hogy az árutermelő szektor nagymértékben járul majd hozzá a gazdasági növekedéshez az első negyedévben, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hamarosan kamatot emel.