Erősítené a reformesélyeket a szlovák koalíció

Növekednének a szlovákiai költségvetési és szerkezeti reformok esélyei a választásokon többséget szerző jobbközép pártok koalíciós kormányzása esetén - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban kiadott elemzésében, amely szerint a szlovák közfinanszírozás jelenleg fenntarthatatlan pályán van.
MTI-Eco, 2010. június 21. hétfő, 17:20
Fotó:

A legnagyobb európai hitelminősítő szerint ha a várhatóan megalakuló koalíciós kormány stabilnak, összetartónak bizonyul, és képes lesz költségvetési és szerkezeti reformokra, az középtávon felfelé ható nyomást gyakorolna Szlovákia adósbesorolásaira. A Fitch Ratings jelenleg elsőrendű "A plusz" hosszú futamú küladósi osztályzatot és stabil kilátást tart érvényben Szlovákiára.

A Fitch szerint ez az osztályzat is erőteljes hitelképességi alapmutatókat jelez, tükrözve az EU-csatlakozáshoz vezető reformok későbbi további gyorsítását, valamint a megfelelő költségvetési politikát mind a korábbi SDKU-, mind az utána következő Smer-kormány alatt. A hitelminősítő felidézi, hogy a költségvetési politika lehetővé tette ez utóbbi kormány hivatali idejében a szlovák eurócsatlakozást.

A Fitch Ratings megjegyzi ugyanakkor, hogy - jóllehet a hazai össztermékhez (GDP) mért 6,8 százalékos szlovákiai államháztartási hiány "nem lóg ki a sorból" az euróövezeti átlagot tekintve - a szlovák közfinanszírozás jelenleg fenntarthatatlan pályán van, és ez a GDP-érték hozzávetőleg 3 százalékának megfelelő konszolidációs intézkedéseket tesz szükségessé középtávon.

A hitelminősítő mindazonáltal kiemeli azt is, hogy a szlovák közadósság-ráta mérsékelt, a GDP arányában 35 százalékos, ami kevesebb mint a fele a teljes euróövezeti átlagszintnek, és ez adósbesorolási szempontból erősséget jelent.

Jóllehet a Smer kormányzati időszakát az eltávolodás jellemezte az előző SDKU-kormányzat piacbarát hozzáállásától, azonban az ország továbbra is vonzó célpont a külföldi tőke számára, amely az elmúlt években a növekedés fő hajtóereje volt - áll a Fitch hétfői londoni elemzésében.

A Szlovákiával kapcsolatos "korrupciós érzet" ugyan a legerőteljesebbek között van EU-n belül, ám az euróövezeti tagság, az alacsony munkaköltségek és a kedvező földrajzi elhelyezkedés hozzájárult ahhoz, hogy az ország vonzó maradjon a befektetők számára - teszi hozzá a hitelminősítő.

HOZZÁSZÓLÁSOK