Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brüsszeli tanácsülésen Magyarország részéről Simicskó István honvédelmi miniszter írta alá a dokumentumot, aki elmondta: reményei szerint a PESCO hozzá fogja segíteni az európai, és köztük a magyar embereket, hogy biztonságosabb életet élhessenek.

A magyar kormány hangsúlyosan képviselte azt az álláspontot, miszerint "az európaiaknak szükségük van közös védelemre, szükségük van olyan képességek megteremtésére, amelyek révén mind az illegális migrációval, mind a terrorizmussal szemben hatékonyabban fel tudnak lépni".

A PESCO-nak "nagyon komoly perspektívái lehetnek", ha sikerül kellő tartalommal megtölteni. Leszögezte azonban, hogy Magyarország számára a kollektív katonai biztonságot továbbra is a NATO garantálja, és ez a kezdeményezés nem jár majd duplikációval - mondta.

Külön találkozott cseh, lengyel és szlovák kollégájával, és tárgyaltak a visegrádi országok hadiipari együttműködésének erősítéséről, valamint kijelentette, a kormánynak fontos célja a magyar hadiipar újjáélesztése - tette hozzá.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő kijelentette: az aláírással új fejezet nyílik, ez történelmi nap az európai védelmi együttműködés szempontjából.

Hasonlóan nyilatkozott Sigmar Gabriel német külügyminiszter is, aki mérföldkőnek nevezte az aláírást, és úgy vélekedett, hogy ez fontos lépés a közös biztonság- és védelempolitika erősítése felé.

A közös fejlesztésekről, beszerzésekről és missziókról, valamint az európai hadiipar erősítéséről szóló francia-német kezdeményezést várhatóan decemberben fogják hivatalosan is elfogadni, a mostani aláírás szakértők szerint csak a "startgomb" megnyomását jelenti, jelzi a politikai akarat meglétét.

A PESCO létrehozását követően a részt vevő tagállamoknak meg kell állapodniuk a végrehajtandó projektek első listájáról. Ezek olyan területekre terjedhetnek ki, mint például a képzés, a képességfejlesztés és a műveleti készenlét a védelem terén.

Öt tagállam nem írta alá a nyilatkozatot: Dánia, Írország, Málta, Portugália, illetve az EU-ból kilépni készülő Egyesült Királyság. A PESCO-hoz azonban utólag is lehet csatlakozni, a lehetőség ráadásul unión kívüli országok számára is nyitva áll, sokan például kívánatosnak tartanák, ha később majd az Egyesült Királyság is részt venne az együttműködésben.