A gombamód szaporodó beruházások és az egyre súlyosabb munkaerőhiány miatt megugrott a bérlakások iránti kereslet Szlovákiában. A kormány ezért a jövő évtől az eddigieknél is kedvezőbb feltételekkel próbálja ösztönözni a magáncégeket az ilyen lakások építésére - írta az Új Szó.

A bérlakásokat építők januártól kérhetnek támogatást az építési telek vásárlására és az infrastrukturális fejlesztésekre is, vagyis például a vízvezetékek és a csatornázás kiépítésére, a bevezető utakra, a parkolóhelyekre vagy a lakóházhoz tartozó garázsokra.

A tervek szerint az új szabályok miatt nem nőnek majd a költségvetési kiadások, mivel az ezekhez szükséges pénzösszeget az Állami Lakásfejlesztési Alap a számára elfogadott büdzséből állja.

A parlament elfogadta a startlakásokról szóló jogszabályt is. Ezekkel elsősorban az olyan fiatalokon próbálnak meg segíteni, akik egyébként csak nehezen találnának lakást. Az ilyen lakások alapterülete legfeljebb 50 négyzetméter lehet és a bérleti szerződést maximum három évre köthetik meg. A szerződést további három évvel lehet meghosszabbítani.