Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország újabb lépést tett afelé, hogy a moszkvai védelmi minisztérium irodát nyisson Belgrádban, ami egyértelmű jele az orosz-szerb katonai együttműködést megerősítésének - írta a Moscow Times. Szerbia katonailag semlegesnek nyilvánította magát, ugyanakkor tárgyalásokat folytat a belépéséről az Európai Unióba.

A belgrádi vezetés szeptemberben hat hónapra felfüggesztette a közös hadgyakorlatokat más államokkal, ami gyakorlatilag Oroszországot és Fehéroroszországot jelenti. Sajtóhírek szerint ezt az EU nyomására tették. A Reuters híre szerint Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szintén szeptemberben jelölte ki a védelmi tárca irodájának vezetőjét, akinek az lesz a feladata, hogy ellenőrizze azokat a szerb egységeket, amelyeket orosz fegyverekkel szereltek fel. Ehhez szükség van Szerbia beleegyezésére is.

A szerb hadsereg orosz felszerelésre támaszkodik, a régi testvéri országból érkeztek harci repülői, helikopteri és harckocsijai. Ezt Nyugaton nem nézik jó szemmel, mint ahogy azt sem, hogy az ország teljesen kiszolgáltatott az orosz olaj- és gázellátásnak és csatlakozni akar a török áramlat gázvezetékhez, amely Ukrajnát délről megkerülve fog orosz földgázt szállítani Európába. Szerbia nem akar belépni a NATO-ba, mert rossz emlékeket idéznek fel benne a Koszovó elleni háború idején indult NATO-bombázások.