Erősödik a morgolódás a két tűzközé került Merkel körül

Már nem csupán Angela Merkel népszerűsége csökken a menekültválság kezelése miatt, hanem pártja, a CDU mutatója is romlik. Meglepte a megfigyelőket, hogy még a liberálisnak tartott államfő is finoman beszólt a kancellár asszonynak.
Napi.hu, 2015. október 1. csütörtök, 20:15
Fotó: Reuters

Két tűz közé került a német kormány a parlamentben elfogadtatott új menekült ügyi törvények kapcsán - derül ki a Financial Times háttérelemzéséből. A jogvédő szervezetek attól tartanak, hogy a szigorítások miatt egyre nehezebbé válik a Németországi központokban élő bevándorlók helyzete, míg a konzervatív politikusokat az aggasztja, hogy már a kormánykoalíció pártjainak népszerűsége is csökken a krízis miatt.

Az új szabályok fő célja az, hogy enyhítsen a túlterhelt helyi tisztviselők nehézségein, továbbá meggyőzze a társadalmat arról, hogy a kormány ellenőrzése alatt tudja tartani a menekültáradat okozta problémát. A gyors törvényalkotás részben válasz arra a növekvő nyomásra, amely Angela Merkel kancellárra nehezedik azóta, hogy kijelentette: nincs felső határa a Németországba befogadható menekültek számának.

Súrlódás a legfelső szinten

Váratlan fejleménynek tartják a szakértők, hogy a liberálisnak tartott Joachim Gauck államfő a hét végén gyengéden beszólt Merkelnek. Azt mondta, hogy határa van Németország befogadási kapacitásának, még akkor is, ha egyelőre nem határozták meg, hol van ez a limit.

Miután a havi 143 euró, amelyet minden egyes menekült megkaphat Németországban túl vonzóvá teszi az országot más európai államokkal szemben, az új szabályok szerint az érintettek a jövőben inkább természetbeni juttatásokra - élelmiszerekre, voucherekre - számíthatnak. A hivatalos fogadóközpontokban lakók a jövőben lényegében nem kapnak készpénzt.

Emellett Albániát, Koszovót és Montenegrót felvették azok közé a biztonságosnak minősülő országok közé, amelyekbe visszaküldhetők az emberek. Ezzel akarják útját állni a gazdasági bevándorlók érkezésének. Végül gyorsabban küldik haza azokat, akiknek elutasítják a menekültkérelmét, miközben felgyorsítják a nyelvtanfolyamait és a társadalmi integrációját azoknak, akikét elfogadják. Idén kétmilliárd, jövőre négymilliárd euró pluszforrást kapnak a helyhatóságok a menekültek ellátására.

Pergőtűz alatt a kormány

A menekültpárti csoportok azért tiltakoznak az új szabályok ellen, mert szerintük a szűkített támogatások növelni fogják a belső feszültségeket a túlzsúfolt bevándorlási központokban. Az elmúlt hetekben több összecsapás volt különböző etnikai és vallási csoportok tagjai között - Kasselben 14-en sérültek meg egy több száz fős csetepatéban. Az egyik jogvédő ernyőszervezet szerint a kormány az új törvényekkel megfélemlíti és elrettenti a menekülteket.

A másik fronton Thomas Strobl, Merkel pártja, a konzervatív CDU frakcióvezető-helyettese indított támadást. Arra biztatta a bevándorlókat, hogy kétszer gondolják meg, mielőtt elhagyják szülőhelyüket. Szerinte Németország azt üzeni az útra készülőknek, hogy ne adják el házukat vagy autójukat, mert nagyon rövid időn belül ismét otthon találhatják magukat, ahol szükségük lehet ezekre.

Már a párt mutatói is romlanak

A közvélemény-kutatások szerint immáron nem csupán a kancellár népszerűsége csökken, hanem a CDU mutatói is romlanak. (Merkel elfogadottsága négy százalékponttal, 63 százalékra esett szeptemberre augusztushoz képest.) A CDU/CSU pártszövetség az ukrán válság óta nem látott "mélypontra" csúszott vissza a kedden megjelent 38,5 százalékos támogatottságával. Ez egy százalékpontos mínusz a korábbi méréshez képest.

Hiába van azonban legnagyobb ellenfél - egyben a konzervatívok koalíciós partnere -, a szociáldemokrata SPD csupán 23,5 százalékon, a CDU/CSU képviselői azonnal elkezdenek morogni, ha pártszövetségük 40 százalék alá kerül. Sokuk választókerületében enyhén szólva nem fogadnák olyan ovációval a menekülteket, mint egyik korábbi csoportjukat augusztusban a müncheni pályaudvaron.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2015.10.02 14:53

Borzalmas hibákat követett el merkel ebben az ügyben, nem megy, hogy az 500 milliós EU-ban ő hozza a döntéseket egyedül, másrészt létrehoznak egy EU-t, aminek ő deklarálja, hogy nincsenek határai, mintha kijelenteném, hogy lakásom kulcsai letétbe helyeztem a híd alatti
hajléktalan központban
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.10.02 10:47

@Balt: Meséljen nekünk a szíriai nyugdíjrendszerröl!
Hót hülye barátunk kifejti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.10.02 10:46

Merkel gyurcsótány 2.0.: elkúrta, veszi a kalapját hátrahagyva a fost azt kap valami kurva jól fizető állást. Gyurcsótányi retorikával élve ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Balt, 2015.10.02 10:42

@smithron: A nyugdíj minden bizonnyal jár(na) befizetés után még Szíriába utalva is, kérdés: a 67 évet megérik-e a bevándorlók általában, ill. hogy a német nyugdíjszabályozás lehetővé teszi-e az öröklést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Balt, 2015.10.02 10:39

@mirko: Soros évi 1 millió menekülttel tervez izé... számol, ami még mindig talán elenyésző a 80 milliós némethez képest (amiből ugye 3 millió török, meg még 3+ egyéb k-európai, afrikai stb.), de ha a demográfiai mutatókat nézzük, akkor a több mint kétszeres reprodukciós rátával pár évtizeden belül kisebbségbe kerülnek a németek még egyszerű matematikai alapon is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html