Erősödik az inflációs nyomás az USA-ban

A januári 11,9 pontról 15,4 pontra ugrott februárban a New York-i Fed által közzétett regionális feldolgozóipari aktivitást jelző index.
portfolio.hu, 2011. február 15. kedd, 14:59
Fotó:

A piac 15 pontra emelkedést valószínűsített. A februári friss érték nyolc hónapja a legmagasabb.

A feldolgozóipari főindex mögött az új megrendelésekre vonatkozó alindex mérséklődést, a készletekre vonatkozó pedig emelkedést mutatott. A mostanában kiemelten figyelt, az ágazatban foglalkoztatottak számára vonatkozó mutató 8,4 pontról 3,6 pontra csökkent, miközben az átlagos munkahét hosszára vonatkozó mutató 6 pontra ugrott a januári 2,1 pontról.

Az egyre erősödő inflációs nyomásra utaló jel, hogy a bekerülési árakra vonatkozó alindex 35,8 pontról 45,8 pontra, 2008 augusztusa óta a legmagasabb szintre emelkedett.

A térségi feldolgozóipari cégek következő hathavi várakozásait tükröző index 59 pontról 49,4 pontra esett.

A New York-i Fed-index bár összességében a vártnál kissé kedvezőbb lett, a mögöttes folyamatokban azonban nem csak pozitív elemek figyelhetők meg.

A befektetőket azonban nagy valószínűséggel most nem ez az adat foglalkoztatja, hanem a szintén most megjelent januári kiskereskedelmi forgalmi statisztika, ami a várakozásoknál gyengébben sikerült.

HOZZÁSZÓLÁSOK