Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai központi statisztikai hivatal csütörtökön közölte, hogy a fogyasztói árak októberben 1,9 százalékkal emelkedtek a szeptemberi 1,6 százalékkal szemben, az ipari termelői árak növekedési üteme pedig nem csökkent, 6,9 százalék maradt. (Kínába tart a Ford.)

Az elemzők arra számítottak, hogy a termelői árak csak 6,6 százalékkal, a fogyasztói árak pedig 1,8 százalékkal emelkednek októberben.

Az építőipar gyors növekedése felhajtotta a nyersanyagárakat, és az inflációs nyomás annak ellenére nem gyengült, hogy a kormány a magas vállalati adósságállomány leszorítása érdekében likviditásszűkítő intézkedéseket hozott a spekulatív finanszírozás letörésére - írja az MTI.

Szakértők arra számítanak, hogy a következő hónapokban tovább erősödik az inflációs nyomás, mert az ipari nyersanyagok ára emelkedik. Az áremelkedés vezérelte fellendülés a negyedik negyedévben is folytatódik, mert magas szinten maradnak az állótőke beruházások és nagy az építőipar kereslete.

A termelői árak emelkedését az is erősíti, hogy a kormány a nem hatékony kapacitások leépítésére törekszik, és több régióban utasította az üzemeket, hogy a szmogterhelés csökkentése érdekében fogják vissza termelésüket. A felhasználók emiatt a kínálat drasztikus szűkülésétől tartanak.

A fogyasztói árakat a nem élelmiszerek drágulása hajtotta föl, miközben a fogyasztói kosárban nagy súllyal szereplő élelmiszerek ára 0,4 százalékkal csökkent tavaly októberhez képest, ezen belül a disznóhús ára 10,1 százalékkal zuhant.