Erőteljesen bővül a lengyel gazdaság

Lengyelországban a belső fogyasztásnak és a beruházásoknak köszönhetően 5,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a múlt év harmadik negyedévéhez viszonyítva - közölte szerdán előzetes becsült adatok alapján a nemzeti statisztikai hivatal (GUS).
K. Kiss Gergely, 2018. november 14. szerda, 14:48
Fotó: Pixabay

A GUS november végén közli majd a harmadik negyedévi GDP-növekedésre vonatkozó részletes adatokat. A szakértők előzetes becslései alacsonyabb, 4,7 százalékos növekedést jeleztek. Jadwiga Emilewicz lengyel vállalkozási és technológiaügyi miniszter a kedvező tendenciát a folyamatosan magas belső fogyasztással magyarázta szerdán.

Kiemelte, hogy a növekedési ütem annak ellenére magas, hogy Németországban, amely Lengyelország fő kereskedelmi partnere, a harmadik negyedévben zsugorodott a GDP az előző háromhónapos időszakhoz mérve - idézi az MTI.

Az ING bank lengyelországi leányvállalata, az ING Bank Slaski fő közgazdásza, Rafal Benecki a GDP növekedési ütemét azzal magyarázta, hogy a második negyedévhez képest a fogyasztás csak enyhén csökkent, miközben az előző negyedévinél magasabb volt a beruházási dinamika.

Benecki szerint a harmadik negyedév az utolsó olyan időszak volt, amikor az 5 százaléknál magasabb GDP-növekedést jegyezték Lengyelországban. Ez év utolsó negyedévében, valamint jövőre is lassulni fog a növekedés üteme, a romló globális konjunktúra következtében - véli Benecki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2018.11.14 17:27

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2018.11.14 17:06

ha ez így megy tovább a lengyelek zsebből megveszik a németeket:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html