Erőteljesen nőtt a török GDP

A politikai viharok, a geopolitikai feszültségek és a biztonsági kockázatok ellenére a várakozásoknál gyorsabb ütemben nőtt Törökország GDP.
MTI, 2016. június 10. péntek, 15:35
Fotó: Napi.hu

A török statisztikai hivatal szerint az első negyedévben éves szinten 4,8 százalékkal bővült a GDP. A Wall Street Journal által megkérdezett elemzők csak 4,4 százalékot vártak. A kedvező adat azt vetíti előre, hogy a török GDP az idén 4 százalékkal emelkedik a korábban várt 3,5 százalék helyett.

A növekedés motorja a háztartások fogyasztása volt, amely 6,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A turizmus ugyanakkor a merényletek és az Oroszországgal kirobban konfliktus miatt válságban van. Egyes becslések szerint a bevételek 25 százalékkal, 8 milliárd dollárral esnek vissza az idén, ez a GDP 1 százaléka.

A turizmus fellendítése érdekében a kormány növeli a charterjáratok üzemeltetőinek folyósított támogatást. Eddig június 1. és augusztus 31. között 6 ezer dollárral szubvencionáltak minden legalább 150 utast szállító charterjáratot, ezt az összeget 30 százalékkal kívánják emelni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Daniel Dakota, 2016.06.10 15:50

A charter járatok szubvencionálasa is egy olyan dolog, ami nem folytatható az eu-ban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html