Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy az augusztus 20-án zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma ezerrel, 261 ezerre - egyhavi mélypontra - süllyedt, továbbra is a rekordalacsony szint közelében mozog. Elemzők emelkedésre, 265 ezres adatra számítottak.

Az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma már a 77. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt, ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag 1250-nel, 264 ezerre esett vissza.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 30 ezerrel, 2 millió 145 ezerre csökkent az augusztus 13-án zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 250-nel 2 millió 155 ezer 250-re emelkedett.

A munkanélkülisegély-kérelmek száma 2009 ősze óta csökken, és idén áprilisban négy évtizedes mélypontot ütött meg. A kérelmek alacsony száma általában arra utal, hogy több új munkahelyet teremtettek.

A rekord közeli számú üres pozíciók betöltése egyre nagyobb gondot jelent a vállalatoknak és hamarosan a munkaerőhiány válhat a gazdaság legnagyobb problémájává. Egyes közgazdászok azonban már azt feszegetik, hogy meddig tarthat még a munkaerőpiac bővülése, hiszen az utóbbi negyedévekben erőtlenséget mutattak a vállalati eredmények, a beruházások és a termelékenység alakulása is.

Az első félévben havi átlagban 172 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban, lassult az ütem a 2015-ben mért 229 ezer, illetve az előző évi 251 ezer után. Júliusban szezonális kiigazítással 179 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma a magánvállalatoknál a nem mezőgazdasági ágazatokban.