A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette az "Aa2" szintű francia szuverén besorolást. A Moody's által Franciaországra érvényben tartott államadós-minősítés két szinttel marad el a lehetséges legjobb "Aaa" kategóriától - írja az MTI.

A kilátás pozitívra javításához fűzött elemzésében a hitelminősítő hangsúlyozta: a francia kormány széleskörű és nagyratörő szerkezeti reformprogramot hirdetett meg, amely - ha maradéktalanul végrehajtják - a Moody's véleménye szerint várhatóan jelentős mértékben korrigálja a francia gazdaság versenyképességi problémáinak alapvető okait, a viszonylag magas szerkezeti jellegű munkanélküliséget és a szerény növekedési teljesítményt.

A cég a francia osztályzati kilátás pozitívra javításának másik fő tényezőjeként azt emelte ki, hogy a francia kormány 2022-ig a hazai össztermékhez (GDP) mért közkiadási ráta több mint 3 százalékpontos csökkentését tűzte ki célul. (Minél keményebb a brexit, annál rosszabb lehet - londoni elemzők.)

A nagyon magas francia közkiadások szintén nagyon magas adóterhelést tesznek szükségessé, és ez az egyik fő oka a francia gazdaság külső versenyképességi eróziójának - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a francia kormány már hozzákezdett a korrekciós lépésekhez; megállapodott például a helyi önkormányzatokkal arról, hogy működési kiadásaikat a következő három évben évente legfeljebb 1,2 százalékkal emelik, más intézkedések pedig a közszféra bérköltségének és munkaerő-állományának csökkentését és az egészségügyi kiadások kordában tartását célozzák.

Mindezek eredményeként a hazai össztermékhez mért francia államháztartási hiány tavaly - 2007 óta első ízben - nem érte el a 3 százalékot, sőt a 2,9 százalékos hiánycélt sem: a 2017-es deficit 2,6 százalék volt - hangsúlyozza elemzésében a Moody's.

A cég közölte, hogy várakozása szerint az idei államháztartási hiány a GDP-érték 2,3 százalékára csökken tovább. A Moody's alapeseti előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a GDP-arányos francia államadósság-ráta az idén csökkenésnek indul, és a 2017-ben mért 97 százalékról nagyon fokozatos ütemben 94 százalékra csökken 2022-ig.
A hitelminősítő megjegyezte ugyanakkor, hogy a francia kormány arra az évre 89 százalékos államadósság-rátát tervez.

Franciaországtól - Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaságtól - mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő már évekkel ezelőtt megvonta a lehetséges legjobb, "AAA/Aaa" államadós-besorolást. A Fitch Ratings és a Standard & Poor's stabil kilátású "AA" - a Moody's "Aa2" besorolásával azonos - osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú francia szuverén adósságot.

Fotó forrása: Pixabay