Lengyelországban az új évben kilőtt az infláció: a statisztikai hivatal (GUS) előzetes jelentése szerint évi 4,4 százalék volt, pedig decemberben még csak 3,4 százalékra számítottak. Utoljára 2011 végén volt ilyen magas a pénzromlás üteme - írta a Rzeczpospolita.

A szakértők úgy becsülték, hogy az infláció már decemberben elérte az évi 4,2 százalékos tempót, de volt olyan szakértő, aki 4,3 százalékot becsült. Nyugtalanító, hogy az infláció két hónap alatt 1,8 százalékkal lett magasabb (novemberben 2,6 százalékkal) a vártnál, ilyen rövid idő alatt ennyire erősen csak 2004-ben gyorsult az infláció.

És nagy valószínűséggel a pénzromlás tovább fog erősödni, a csúcsot még nem érte el, ez csak a kezdet. - mondja az elemzők egy része. A háztartásokat terhelő kiadások az utóbbi 13 évben 10 esetben még csökkentek is, átlagosan 0,18 százalékkal.

A közgazdászok többsége ugyanakkor arra számít, hogy a jelenlegi inflációs ráta nem fog tovább nőni. Az első negyedév után csökkenni fog, mindenekelőtt a magas bázis miatt, ugyanis - elsősorban az élelmiszerek esetén - már az elmúlt évben is elég magas volt a pénzromlás üteme. A januári magas emelkedés főként az élelmiszerek és az energia drágulásának tudható be.