Erre adna pénzt Brüsszel - kész a lista

Egy, a tagállamok, az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EIB) képviselőiből felállított különleges munkacsoport közel kétezer, mintegy 1,3 ezer milliárd euró értékű projektet azonosított be, amelyeket a következő években meg lehetne valósítani, ám azok jelentős része valamilyen pénzügyi vagy bürokratikus akadály miatt áll. A listát kedden tette közzé Brüsszelben a munkacsoport.
Napi.hu, 2014. december 9. kedd, 16:37
Fotó: Napi.hu

A  munkacsoport olyan kétezer potenciális, egyes esetekben már a kivitelezés szakaszában lévő hosszú távú európai beruházást azonosított be az az uniós és tagállami szakértőkből álló munkacsoport, amelyből több mint 500 milliárd értékű projektet a következő három évben be lehetne fejezni. Ezen projektek egy része pénzügyi, szabályozási vagy egyéb akadályok miatt jelenleg állnak.

A most közzétett lista és az Európai Bizottság által nemrég bejelentett 315 milliárd eurós beruházási program között sincs közvetlen összefüggés, bár utóbbi jövő évben kezdődő végrehajtása során bőven lehetnek majd átfedések. A munkacsoport által készített katalógus bővebb és jóval több beruházást tartalmaz, mint amennyit a Juncker-terv keretében finanszírozhatnak.

Jean-Claude Juncker, az EB elnöke november végén ismertette a befektetésösztönző csomagról szóló tervét, amely szerint a 21 milliárd eurós Európai Stratégiai Befektetési Alap célzott felhasználásával 315 milliárd eurónyi magánbefektetés valósulhatna meg a következő három évben az Európai Unióban, amelyek révén új munkahelyek jönnének létre, és gyorsulna a gazdasági növekedés. Az uniós beruházási csomag középpontjában egy jövő év közepétől működni kezdő stratégiai befektetési alap áll majd, amely az EU-büdzsé és az EIB kezességvállalása mellett olyan projektekbe próbálna magánbefektetőket bevonzani, amelyre a magas kockázatok miatt egyébként nehéz lenne beruházókat találni.

Az erről kiadott közlemény szerint a tagállamok és a bizottság által a munkacsoport rendelkezésére bocsátott, ma közzétett projektek listája kiindulási pontként szolgál, így nem kizárt, hogy más gazdaságilag életképes beruházások is bekerüljenek az azonosított projektek közé. Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank nem vállal automatikus pénzügyi kötelezettséget a munkacsoport jelentésében szereplő projektekre; ezeket a finanszírozás mérlegelését megelőzően részletes vizsgálat alá vonják - hangsúlyozza a Bizottság közleménye.

A munkacsoport a fő növekedésösztönző területekre összpontosított a lista összeállításakor, ezek a tudás, innováció és digitális gazdaság (a megjelölt projektek 18 százaléka), energiaunió (29 százalék), közlekedési infrastruktúrafejlesztés (29 százalék), szociális infrastruktúrafejlesztés (pl. iskolák, kórházak - 15 százalék), környezetvédelmi és természeti erőforrások védelme (9 százalék).

A munkacsoport a kis- és középvállalatok perspektívájából is elemezte a beruházásokat, a kkv-k ugyanis az unió gazdaságának gerince a munkahelyteremtés, innováció és növekedés szempontjából - olvasható a közleményben. Emellett azt is nézték, hogy a projektek gazdaságilag életképesek legyenek, hozzáadott európai értéket képviseljenek, három éven belül megvalósíthatóak legyenek, képesek legyenek más finanszírozási forrásokat is megmozgatni, illetve fontos szempont volt a beruházás volumene, valamint az, hogy kisebb beruházásokkal összepárosíthatóak legyenek.

A Bruxinfo szerint a listán körülbelül 33 magyar vonatkozású projekt is szerepel, amelyeket a magyar kormány 50 beruházást felsoroló listájáról vettek át. Közülük is öt áll összefüggésben az energiabiztonsággal. Mint azt már korábban megírtuk, a magyar-szlovák és a román-magyar gázösszekötők mellett a listára átemelt projektek között van a román-magyar-osztrák gázfolyosó terve is, ami a Fekete-tengeren nemrég talált két gázlelőhelyről gázvezetéken keresztül juttatna új földgázt Magyarországra.

A magyar álláspont
A magyar álláspont szerint fontos, hogy ne átcsoportosításokból tevődjön össze az Európai Bizottság (EB) november végén meghirdetett, 315 milliárd eurós gazdaságösztönző programja, hanem a meglévő európai uniós fejlesztési forrásokhoz képest pluszpénzt vigyen a rendszerbe - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az MTI-nek telefonon Brüsszelből, ahol az EU-országok pénzügyminisztereinek tanácskozásán (Ecofin) vett részt . A tárcavezető emellett azt is lényegesnek nevezte, hogy megmaradjon a nemzeti kormányok kompetenciája, mert így lehet a leghatékonyabban szétosztani a pénzt.

A tagállamok benyújtották az Európai Bizottságnak azokat a projekteket, amelyeket a beruházási csomag részeként szeretnének megvalósítani. Magyarország 50 projektet nyújtott be, elsősorban a közlekedés és az energetika területén - mondta el Varga, aki szerint a keddi pénzügyminiszteri tanácskozáson főleg arról folyt a vita, hogy lesz-e elegendő magánforrás, banki hitel a Juncker-csomaghoz. A hitelek elengedhetetlenek a beruházásokhoz, ezért olyan beruházásokat kell kiválasztania az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EIB) szakértőinek a tagállamok által benyújtott projektekből, amelyek magánberuházásként is megállnának a lábukon, vagyis megtérülnek. Hangsúlyozta, lényeges az is, hogy milyen döntési mechanizmus alapján osztják szét a rendelkezésre álló forrásokat; a gazdasági és ne a politikai szempontok legyenek elsődlegesek. A Juncker-csomag szerepel az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek december 18-19-i brüsszeli csúcstalálkozójának napirendjén.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.12.09 19:33

Felkerült az M0-s fejlesztése is a fontos brüsszeli listára

Link: http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/felkerult_az_m0-s_fejlesztese_is_a_fontos_brusszeli_listara.5.207648.html

Uniós források » Gazdaságfejlesztés
Elárulta a kormány, hol készül óriásberuházásokra!
Weinhardt Attila2014. november 28. 08:10


Rendkívül fontos kormányrendelet jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben, hiszen rögzítette a kabinet azon 75 millió euró feletti, ún. közlekedési nagyprojektek listáját, amelyeket a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus terhére kíván megvalósítani.

Link: http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/elarulta_a_kormany_hol_keszul_oriasberuhazasokra.207107.html

Lássuk a magyar projekteket!

A Bizottság munkacsoportja által bemutatott indikatív listán egyébként több olyan magyar projekt is visszaköszön, amelyet a magyar kormány a 2014-2020-as fejlesztési keret terhére, ún. nagyprojektként tervez megvalósítani. Erről bővebben egy minapi elemzésünkben írtunk részletesen:

2014.11.28 08:10 Elárulta a kormány, hol készül óriásberuházásokra!

Ilyen például az M0 déli szektorában kibővítése, vagy a MÁV elővárosi motorvonat parkjának 200-300 férőhelyes kocsikkal felszerelése, valamint a Hungária körút fejlesztése. A bizottsági listán emellett nagy energetikai, energiabiztonságot szolgáló projektek is megtalálhatók. Ilyen például a magyar-szlovák és a román-magyar gázösszekötő, illetve rajta van a listán a román-magyar-osztrák gázfolyosó terve is, ami a Fekete-tengeren nemrég talált két gázlelőhelyről gázvezetéken keresztül juttatna új földgázt Magyarországra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.12.09 17:44

@Rumata: Ne etesd az agyatlan trollt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.12.09 17:33

@Rumata: Az offshore cégeken keresztül adómentesen kivitt jövedelem nem lopás volt, hanem teljesen szabályos, nyilvános, törvényes pénzügyi művelet, ami a mindenkori magyar kormányok tudtával és jóváhagyásával történt.....igen ,értjük ,jó neoliberális módszer ...,na ebből van-lesz elege a Világnak ,lassan mindenütt !! ...,és majd akkor csökken a szegények-gazdagok közötti különbség is ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rumata, 2014.12.09 17:24

@unortodox:

Amúgy pedig Varga Mihály marhaságot beszél.

Ugyanis előbb döntik el, hogy mennyi pénzt tudnak az uniós tagországok a közösbe befizetni, és csak utána döntik el, hogy abból mire mennyi pénz jut.

Azért senki sem fog nagyobb befizetést vállalni (Magyarország se!!!), hogy még több gazdaságösztönző támogatást lehessen kifizetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rumata, 2014.12.09 17:19

@unortodox: "..helyes ,vissza a lopott -offshoros pénzt !!!"

Nagyon el vagy tévedve.

Az offshore cégeken keresztül adómentesen kivitt jövedelem nem lopás volt, hanem teljesen szabályos, nyilvános, törvényes pénzügyi művelet, ami a mindenkori magyar kormányok tudtával és jóváhagyásával történt.

Az offshore adómekerülés ugyanis kétoldalú államközi egyezményeken alapul, amelyeket bármikor bármelyik magyar kormány felmondhatott volna.

Ezeknek a kétoldalú megállapodásoknak a többsége már az Antall-kormány idején létrejött, és azóta is érvényben van.

Ha tehát böki a csőrödet az offshore, akkor ne lopásról beszélj, hanem a mindenkori kormányt gyalázd azért, mert a többségében magyar offshore-tulajdonosokkal bűnös módon összejátszva hagyja a nálunk megtermelt jövedelmet adómentesen külföldre vinni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html