Erre figyel a külföld a jövő héten

Az amerikai, brit és japán jegybanki monetáris döntések szolgálnak majd a befektetői döntések fő tájékozódási pontjául a jövő héten.
Dzindzisz Sztefan, 2017. június 11. vasárnap, 13:02
Fotó: Napi.hu

A hét fő eseménye az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed kétnapos monetáris politikai tanácsülése lesz kedd-szerdán, amelytől kilencven százalékot meghaladó valószínűséggel kamatemelést várnak a piacok. A kamatemelésnek adott valószínűség az elmúlt egy hónap alatt tíz százalékponttal emelkedett, mivel az amerikai gazdasági teljesítmény növekedéséről több makrogazdasági adatot is közöltek. A beszerzésimenedzser-indexek (BMI) alapján mérsékelt, de az első negyedévit valamivel meghaladó GDP-növekedésre lehet számítani az Egyesült Államokban. Különösen a szolgáltatóiparban tapasztalható élénkülés ad bizakodásra okot. A foglakoztatási helyzet tovább javul és a fogyasztói árak emelkedése is a kamatemelést támogató tényezők sorát szaporítja - írja az MTI.

A héten csütörtökön tart kamatdöntő ülést a brit jegybank monetáris tanácsa. A brit BMI mutatók a gazdasági aktivitás némi élénkülésére engednek ugyan következtetni a második negyedévben, a választási eredmény által keltett politikai bizonytalanság miatt azonban a jegybank valószínűleg óvatos kézzel nyúl majd hozzá a rendelkezésére álló monetáris politikai eszközökhöz.

A héten inflációs, kiskereskedelmi és béremelkedési adatokból lehet majd következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy a fogyasztói árak emelkedése mennyiben veti majd vissza a brit lakossági fogyasztást, a GDP-növekedés egyik motorját.

Kamatdöntő ülést tart a héten a japán jegybank is, bár piaci szakértők egybehangzó véleménye szerint nem igazít a monetáris kondíciókon. A gazdasági teljesítmény növekedése és a fogyasztói árak emelkedése tükrében azonban elemzői várakozások szerint belátható időn belül már lehet számítani az ösztönző intézkedések kivezetésének szándékáról tett jegybanki jelzésekre.

Kedden a közvetlen külföldi befektetések májusi alakulását teszik közzé Kínában. Nagy-Britanniában a fogyasztói és termelői árak májusi adatai jelennek meg. A német ZEW gazdasági kutatóintézet euróövezeti és németországi üzleti hangulatindexét teszi közzé júniusra vonatkozóan.

Szerdán a májusi német inflációs adatok jelennek meg. Az Egyesült Államokban a májusi inflációs és kiskereskedelmi forgalmi adatokat teszik közzé, valamint a Fed kamatdöntő ülésének az eredményét.

Csütörtökön a májusi brit kiskereskedelemi forgalmi adatok jelennek meg, valamint a Bank of England közzéteszi kamatdöntő ülésének eredményét. Megjelenik az euróövezet áprilisi külkereskedelmi mérlege. Az Egyesült Államokban a májusi ipari termelési adatot teszik közzé.

Pénteken esedékes a japán jegybank monetáris politikai döntése. Az euróövezetre vonatkozóan a májusi inflációs és az első negyedévi bérnövekedési adatokat teszik közzé.

HOZZÁSZÓLÁSOK