Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új szabályok szerint valamennyi élelmiszer csomagolásán meg kell jeleníteni az energia-, a só-, cukor-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalomra, valamint a telített zsírsav tartalomra vonatkozó adatokat. Kötelező lesz feltüntetni a származási országot a sertés-, marha-, bárány- és kecskehús, valamint a baromfi esetében is. A tápanyagtartalomról tájékoztató adatokat nem a csomagolás fő oldalán kell elhelyezni, a szeszesitalokon pedig egyáltalán nem kell feltüntetni az adatokat - írta a Reuters bizottsági forrásokra hivatkozva.

A reform az unióban egyre nagyobb problémát okozó túlsúlyosság elleni küzdelem része. Célja, hogy a vásárlók minél inkább megalapozott döntést hozhassanak.Az úgynevezett alkopop italokra - alacsony alkoholtartalmú, édesített szeszesitalokra - a tagállami kormányok eredetileg ki akarták terjeszteni a címkézési kötelezettséget, végül azonban nem került a szabályozás hatálya alá ez a termékcsoport.

Nem lesz kötelező az irányadó napi bevételi érték (INBÉ) néven és ajánlott napi bevitel (RDA) néven is ismert tájékoztatás a só-, zsír-, cukor- és energiatartalomról. A százalékos bontású kimutatás feltüntetése több uniós törvényhozó szándékának megfelelően önkéntes lesz, a tagállamok azonban az uniós szabályoknál szigorúbb rendet is bevezethetnek - írta a Reuters.

Az új rendszer azt követően léphet életbe, hogy a megállapodást hivatalosan elfogadják a kormányok és az Európai Parlament. Ezt megelőzően az Európai Bizottságnak tisztáznia kell, hogy miként jelöljék az olyan állatok húsát, amelyek nem ugyanabban az országban születtek, ahol felnőttek, vagy ahol levágták őket. Továbbá a brüsszeli bizottságnak 2013-ig határoznia kell arról, hogy a származási hely megjelölésének kötelezettsége kiterjedjen-e a feldolgozott húsipari termékekre, 2014-ig pedig azt kell eldönteni, hogy a szabályozás vonatkozzon-e a tejtermékekre.