Erre jutott egymással Tusk és Trump

Nincs azonos véleményen az Európai Unió és az amerikai elnök Oroszországot illetően, az ukrajnai konfliktus ügyében azonban úgy tűnik, hogy hasonló a felek álláspontja - jelentette ki csütörtökön Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, miután megbeszélést folytatott Donald Trumppal.
Szabó Zsuzsanna, 2017. május 25. csütörtök, 17:20
Fotó: MTI/EPA

Rövid nyilatkozatában Tusk arról számolt be az MTI szerint, hogy a délelőtti brüsszeli találkozón kül- és biztonságpolitikai, valamint klímavédelmi és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Trumppal.

Tusk szerint számos témában egyetértettek, főként a terrorizmus elleni harc terén, de más kérdések - például a klíma- és a kereskedelempolitika - nyitva maradtak.

"Nem állítható teljesen bizonyosan, hogy - Trump elnök és én - azonos állásponton lennénk Oroszországot illetően, habár az ukrajnai konfliktus ügyében úgy tűnik, hasonló a véleményünk" - fogalmazott Tusk.

Az értékek...

Az Európai Tanács elnöke szerint az volt a legfontosabb üzenete Trump számára, hogy Európa és az Egyesült Államok együttműködése és barátsága olyan nyugati alapértékeken alapul, mint a szabadság, az emberi jogok és az emberi méltóság tisztelete.

"Napjaink legfőbb kihívása, hogy ezen értékek, és ne csak az érdekek alapján konszolidáljuk a szabad világ egészét. Az első helyen az értékek és az elvek állnak, ezt kellene mondania Európának és Amerikának" - fogalmazott Tusk, aki még szerda este azt írta a Twitteren: arról szeretné meggyőzni az amerikai elnököt, hogy "az euroatlantizmus a szabad világ együttműködését jelenti annak érdekében, hogy megakadályozzák a nyugati világrend összeomlását".

A találkozón Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, illetve Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is részt vett, amerikai részről pedig Rex Tillerson külügy-, James Mattis védelmi miniszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó.

Tajani később közleményt adott ki, amelyben kiemelte: "az Európa és az Egyesült Államok közötti szövetség és barátság a közös értékeken, kulturális gyökereken, nyelven és valláson alapul". Az állampolgárok az Atlanti-óceán mindkét oldalán konkrét válaszokat követelnek a terrorizmus ellen, illetve a munkahelyteremtés érdekében, utóbbihoz pedig a piacok hatékony megnyitását biztosító kereskedelempolitikára van szükség. Hozzátette, az ülésen szóba került az észak-koreai helyzet is.

Trump amerikai munkahelyek miatt aggódott

Bennfentes források szerint Donald Trump annak az aggodalmának adott hangot a tanácskozáson, hogy az Egyesült Királyság uniós kilépése miatt amerikai munkahelyek kerülnek veszélybe.

Csütörtök reggelre a Greenpeace környezetvédelmi szervezet aktivistái a brüsszeli amerikai nagykövetség ablakai elé egy daruról kifeszítettek egy sárga molinót azzal a felirattal, hogy "Ellenállás".

Trump Macronnal is tárgyalt

Trump az uniós vezetőkkel folytatott megbeszélés után Emmanuel Macron frissen megválasztott francia államfővel ebédelt. Trump a megbeszélésen a francia államfő elnökválasztási kampányát és fölényes győzelmét méltatta. Trump kijelentette, nagy megtiszteltetés számára, hogy találkozhatott Macronnal, aki - mint az amerikai elnök mondta - "nagyszerű munkát" végzett, "hihetetlen kampányt" folytatott és "hatalmas győzelmet" aratott a francia elnökválasztáson.

Sok kérdésről fogunk egyeztetni, például a terrorizmusról és más ügyekről - mondta Trump az amerikai nagykövetségre szervezett egyeztetés kezdetekor. Macron úgy fogalmazott, hogy számos téma van napirenden, és példaként említette a terrorellenes harcot, a gazdaságot, illetve a klíma- és az energiapolitikát.

Ezt követően Trump részt vett a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek találkozóján.

HOZZÁSZÓLÁSOK