Az Európai Uniós statisztikai hivatala, az Eurostat összegyűjtötte, hogy 2012-ben a tagországok kormányai a GDP-jük hány százalékát költötték el, illetve azt is, hogy ezek az összegeket milyen célra használták fel. A napokban frissített adatsor szerint a magyar kormány két éve a GDP közel 49 százalékát költötte el, ezzel pedig ha minimálisan is, de alatta vagyunk az EU-27-ek átlagának. A legnagyobb költő egyébként a dán állam, amely a helyi GDP közel 60 százalékát osztja újra, míg a sor másik végén Bulgáriát találjuk 36 százalékkal.

Az igazán érdekes azonban az az adatsor, melyben az látszik, hogy egy-egy ország a GDP hány százalékát költötte el egyes területekre. Ebből kiderül, hogy az EU-27-ek arányaiban a legtöbb pénzt a szociális védelemre költötték 2012-ben, átlagosan a GDP 19,9 százalékát, ez pedig 0,3 százalékpontos növekedés az előző évhez képest. A következő szereplő az egészségügy 7,3 százalékkal, amit a közszolgáltatások követnek 6,7 százalékkal. Megtalálható még a sorban az oktatásügy (5,3 százalék), a gazdasági szerepvállalás (4,1 százalék), majd jókora lemaradással közbiztonság (1,9 százalék) és a védelmi kiadások jönnek (1,5 százalék), míg kultúrára, rekreációra és vallásra (1,1 százalék), illetve környezetvédelemre és lakásfenntartásra és közösségi szolgáltatásokra (egyaránt 0,8 százalék) viszonylag kevesebbet költenek a kormányok.

Forrás: Eurostat
Kép: Nagyobb méretért kattintson!

A magyar statisztikákat nézve kiderül, hogy a második Orbán-kormány az átlagnál jóval többet, a GDP 9 százalékát költi közszolgáltatásokra, de a többi tagországhoz képest a gazdasági szerepvállalása is nagyobb (6,2 százalék), miközben az egészségügyre (5,3 százalék), oktatásra (4,8 százalék), illetve a szociális védelemre (17,1 százalék) is kevesebbet költ GDP-arányosan az ország, mint átlagosan többi tagállam.

Amennyiben az uniós szereplőket nézzük, úgy azt látjuk, hogy magasan Görögország költi a legtöbbet a közszolgáltatásokra, a GDP 13,8 százalékát, míg a sor másik végén Észtországot találjuk, mindössze 3,6 százalékkal. Utóbbit - a teljes európai listát tekintve - csak a nem EU-tag Svájc múlja alul, mégpedig 3,1 százalékos értékkel. GDP-arányosan egészségügyre Horvátország költi a legtöbbet, 9,2 százalékot, de nem sokkal vannak lemaradva a hollandok (8,9 százalék) és a dánok (8,6 százalék) sem. A dánok egyébként több kategóriában (oktatás 7,9 százalék, szociális védelem 25,2 százalék) is az első helyen végeztek, ezzel párhuzamosan közbiztonságra, környezetvédelemre, illetve lakásfenntartásra és közösségi szolgáltatásokra az átlagnál kevesebbet fordítanak.