Erre koncentrál a bizottság a mandátuma hátralévő idejében

Az Európai Bizottság mandátumának hátralévő részében továbbra is a gazdasági növekedés és a stabil, békés európai közösség biztosítása áll a középpontban - mondta az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos az Országgyűlés európai ügyek bizottságának hétfői ülésén.
Szabó Zsuzsanna, 2017. május 8. hétfő, 15:47
Fotó: MTI/EPA

Navracsics kiemelte: a bizottság ciklusának feléhez érve talán ideje mérleget vonni az elmúlt évekről és beszélni a hátralévő időszak terveiről. Emlékeztetett arra, hogy az EU a létezésétől kezdve az egyik legnehezebb időszakát éli, két újabb válságjelenség súlyosbítja a helyzetét a görög költségvetés és belpolitika továbbra is aggasztó állapota mellett: a migrációs válság és a brit kilépésről szóló tárgyalások.

Ezek a világtörténelmi események nehézzé teszik, hogy a bizottság tartsa magát az eredetileg megfogalmazott programjához - mutatott rá. Hozzátette: a bizottság mandátuma elején két nagy célt határoztak meg, a gazdasági helyzet fokozatos javítását és az EU polgárközeliségét.

Navracsics hangsúlyozta: a hátralévő időszak egyik fontos kérdése továbbra is a gazdasági növekedés. Úgy tűnik, most már jó úton haladnak az európai gazdaságok, az unió önerejéből ismét kijött a gazdasági válságból, és a világgazdaság meghatározó szereplője - mondta. A bizottság célja olyan költségvetés összeállítása, hogy az uniós programok ne lássák kárát a brit kilépésnek. Az Erasmus+ program biztosítása is fontos feladat - jegyezte meg.

Kitért arra: 2018 a kulturális örökség európai éve lesz, ami kiváló lehetőség, hogy az európai identitásról is vita legyen. A biztos azt is lényeges célként határozta meg, hogy olyan legyen az unió, amely az Európai Parlamenttel, az Európai Tanáccsal és a tagállamokkal azon közös cél mentén fejlődhet, hogy az EU stabil, békés hely legyen, amely a gazdasági növekedés alapja és amely valóban hozzásegíti a tagállamokat, a polgárokat egy boldogabb élethez.

Az EU bíróságán landolhat a CEU ügye

Bana Tibor (Jobbik), a bizottság alelnöke a CEU ügyéről kérdezte a biztost. Navracsics elmondta: optimális esetben a magyar kormány és a bizottság párbeszéde során tisztázódnak a problémák és kezelik azokat, ha viszont nem sikerül a megegyezés, akkor a bizottság az Európai Bírósághoz is fordulhat.

Úgy vélte, a Közép-európai Egyetem a magyar felsőoktatás fontos eleme, olyan érték, amit meg kell becsülni és őrizni, és meg kell tenni mindent, hogy a megváltozott feltételek mellett is folytathassa tevékenységét. Navracsics közölte: többször felajánlotta, hogy szívesen közvetít.

Hörcsik Richárd (Fidesz), a bizottság elnöke a hatósági ármegállapításra vonatkozó uniós kezdeményezésről érdeklődött. A biztos kifejtette: egyelőre csak egy irányelvről van szó, amelyet még nem is fogadtak el. Azonban megfontolandó szempontokat tartalmaz, így a piaci alapú ármegállapítási mechanizmus mellett a sérülékeny fogyasztóknak lehetővé tenné a szociális alapú ármegállapítást, és a tagállamokra bízza a sérülékeny fogyasztók meghatározását.

Hollik István (KDNP) az EU-török megállapodásról kérdezett. Navracsics kiemelte: a megállapodás fenntartása alapvető fontosságú az egész uniónak, és a bizottság mindent meg is tesz, hogy fenntartsa azt, részben a migránshelyzet miatt, részben pedig azért, mert az EU a határain túl, a szomszédságában lévő országokért is különös felelősséget visel.

HOZZÁSZÓLÁSOK