Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A japán kormány szerdán közzétett előzetes adatai szerint az idei első negyedévben 0,2 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz képest, míg éves összevetésben 0,6 százalékos csökkenést mértek. Az adatok kedvezőtlenebbek a várakozásoknál, elemzők stagnálásra számítottak éves és negyedéves összevetésben is. Tavaly október-decemberben negyedéves szinten 0,4 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 0,6 százalékkal nőtt a gazdaság.

Tavaly október-decemberben már a nyolcadik egymást követő negyedévben mértek növekedést. Ennél hosszabb egybefüggő időszakban utoljára az 1986 második és az 1989 első negyedéve közötti 12 negyedévben nőtt Japán hazai összterméke. Ez volt a japán buborékgazdaság összeomlása előtti csúcspont.

Az idei első negyedévben a beruházások és a fogyasztás csökkenése, valamint a gyengébb export húzta lefelé a világ harmadik legnagyobb nemzetgazdaságát. A tőkeberuházások 0,1 százalékkal csökkentek, miközben elemzők 0,4 százalékos emelkedésre számítottak. A fogyasztási kiadások kevesebb mint 1 százalékponttal estek vissza, de elemzők stagnálást vártak.

Az adatok közlése után Motegi Tosimicu gazdasági miniszter jelezte, hogy a kormány álláspontja változatlan, miszerint a gazdaság a mérsékelt fellendülés útján halad. A miniszter arra számít, hogy a növekedés visszatérését alapvetően a magánfogyasztás és a tőkeberuházások fogják biztosítani. (Közeleg az újabb összeomlás - már látszanak a jelei.)

Közgazdászok szerint a gazdaság teljesítményének visszaesése átmeneti jelenség, de a felpattanás közel sem lesz olyan erős, mint az előző negyedévekben tapasztalt növekedés.

"A gazdaság nem a recesszió irányába halad. Mindazonáltal egyértelmű, hogy a növekedés üteme lassul" - fogalmazott Mijazaki Hirosi, a Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities brókercég vezető közgazdásza. "Nem valószínű, hogy a gazdaság teljesítménye tovább esik. A világgazdaság jól teljesít, és a jen-dollár keresztárfolyam 110 fölött áll, tehát ha az export újra emelkedésnek indul, a gazdaság visszatér a mérsékelt növekedés ösvényére" - vélte Marujama Josimasza, az SMBC Nikko Securities elemzője.