Erről egyeztettek a V4-ek

A 2014-2020-as uniós programozási időszak aktuális kérdéseiről tartottak informális megbeszélést a magyar elnökség szervezésében a visegrádi országok csütörtökön Budapesten.
MTI, 2013. november 7. csütörtök, 17:37
Fotó: Napi.hu

Az informális megbeszélésen a visegrádi országok előtt álló közös kihívásokról egyeztettek, és sok esetben azonos álláspont is kialakult - mondta el Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a találkozót követő sajtótájékoztatón Budapesten. Ez azt is jelenti, hogy amikor az egyes országok a partnerségi megállapodással kapcsolatos tárgyalásokat folytatják az Európai Unióval, ezt annak tudatában teszik, hogy bizonyos pontokon a visegrádi négyek hasonló álláspontot képviselnek - tette hozzá az államtitkár.

A közös problémák közül Cséfalvay kiemelte egyebek mellett a nem az európai nagy főútvonalakhoz tartozó, alsóbbrendű utak fejlesztését, ami mind a négy ország számára fontos. Az Európai Bizottság ettől jelenleg tartózkodik, de a visegrádi országok szerint ez a gazdaságfejlesztés nélkülözhetetlen alapja - fogalmazott az államtitkár.

Szintén fontos kérdés a visegrádi négyek számára a központi régiók támogatása, valamennyi ország egyetért abban, hogy átcsoportosításra lenne szükség a források növelése érdekében. A visszatérítendő pénzügyi eszközök arányát valamennyi visegrádi ország szeretné növelni, és szeretnék elérni a vonatkozó szabályozás megváltoztatását, egyszerűsítését - közölte az államtitkár.

Cséfalvay szerint szintén egyetértés van abban, hogy az össztámogatáson belül az Európai Szociális Alap támogatásainak további növelését nem tartják szükségesnek a visegrádi országok.

A visegrádi országok tapasztalatai nagyon hasonlóak mind a jelenlegi költségvetési időszak, mind a további tervek kapcsán. Hasonló előkészítési szinten is van a négy ország, így közös érdek, hogy a célokat összehangolják - mondta Elzbieta Bienkowska lengyel regionális fejlesztési miniszter. Hozzátette: szeretnék, ha a kialakuló költségvetés még jobban támogatná az innovatív fejlesztéseket, a kis- és középvállalkozásokat segítő célok elérését.

Lubomir Vazny szlovák befektetésért felelős miniszterelnök-helyettes egyebek mellett közölte: bár az országok fejlettségi szintje különbözik, de a megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a visegrádi négyek megpróbálják érvényesíteni közös érdekeiket.

A szlovák miniszterelnök-helyettes kulcsfontosságúnak nevezte az uniós források minél hatékonyabb felhasználását, és szintén kiemelte a transzeurópai hálózatokon túl az alacsonyabb rendű utak fejlesztésének szükségességét, illetve az Európai Szociális Alap további emelésének megakadályozását.

Daniel Braun cseh regionális fejlesztésért felelős miniszter-helyettes arról beszélt, hogy Csehország számára az európai alapok nagyon fontosak, különösen a vállalkozások és a munkahelyteremtés területén.

A visegrádi négyek erős csoportot jelentenek az Európai Unióban, és jó az együttműködés közöttük. A kihívások hasonlóak, a többi között az infrastrukturális beruházásokat kulcstényezőnek tartják mind a négy országban - emelte ki a cseh miniszter-helyettes.

HOZZÁSZÓLÁSOK