Bécs városa várhatóan kiugróan jó idegenforgalmi évet zár 2023-ban - derül ki az év nagy részének adatai alapján. Az turisták 3,4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek az osztrák fővárosban január és november között, mint 2012 azonos időszakában - idézte a turisztika vállalkozások szakmai szövetségének adatait az Austrian Times hírportál.

Ez azt jelenti, hogy az idei év első 11 hónapjában összesen 11,6 millió éjszakát töltöttek Bécsben a látogatók, míg 2012-ben egész évben összesen 12,3 millió vendégéjszakát jegyeztek fel a statisztikusok. Az év első 11 hónapjának tendenciája minden bizonnyal folytatódni fog, mert az ünnepi kínálat, ha lehet, még az elmúlt évekénél is gazdagabb és színesebb. Az idegenforgalmi irodák vezetőinak tapasztalatai szerint a karácsony soha nem látott vendégsereget vonzott Bécsbe, amelyben bizonyosan benne vannak a magyar turisták is.

Az ősz végén, novemberben különösen sokan érkeztek az osztrák fővárosba Németországból, Oroszországból, Svájcból, Spanyolországból, Japánból és Észak-Amerikából. Emellett örvendetesen nagy volt a belföldi turisták száma is. Ebben a kimutatásban nem szerepel Magyarország. Kevesebben érkeztek ugyanakkor Franciaországból, Olaszországból és Nagy-Britanniából.

A szállodák a legolcsóbb kategóriától az ötcsillagos hotelekig egyformán profitáltak a növekedésből. Átlagosan egy szoba kihasználtsága kicsit több mint 50 százalékkal emelkedett. Mindennek köszönhetően a szállodaipar majdnem félmilliárd euró bevételre tett szert.