José Manuel Durao Barroso pénteken egy olaszországi tanácskozáson tartott előadásában fel is vázolta egy olyan akcióterv irányvonalait, amelynek segítségével szerinte az Európai Unió szembeszállhat a gazdasági válsággal.

A portugál politikus rámutatott, hogy Európa változékony, bizonyos nehézségekkel ötvözött időket él át, de a válság leküzdésében a helyes irányba halad.

Első számú gyógymódként Barroso a költségvetések megszilárdítását és az Európai Unió összehangoltabb gazdasági kormányzását ajánlotta - számolt be az MTI.

Hangsúlyozta, hogy az Európa 2020 stratégiával összhangban az uniónak a versenyképességre és a növekedésre kell összpontosítania.

Emlékeztetve arra, hogy 2011-re szigorúbb szabályozást dolgoznak ki, szorgalmazta a felelősségteljes pénzügyi piacok kiépítését.

Kifejtette, hogy etikusabb magatartásra és új szabályokra van szükség az újabb "buborékok" kialakulásának megelőzésére.

Az Európa 2020 stratégia három, egymással összefüggő és egymást kölcsönösen erősítő szakpolitikai területre épül: intelligens növekedés, azaz a tudáson és innováción alapuló gazdaság kialakítása; fenntartható növekedés, azaz erőforrás-hatékonyabb, környezetbarátabb és versenyképesebb gazdaság létrehozása; és inkluzív növekedés, azaz a foglalkoztatás magas szintjét biztosító, szociális és területi kohéziót eredményező gazdaság ösztönzése.

Az Európai Bizottság elnöke a világ egyik legnagyobb kulturális-közéleti fesztiválján szólalt fel Riminiben.

A Meeting di Rimini (Rimini Meeting) című fórumot 1979 óta minden évben megrendezi a Közösség és Felszabadulás nevű katolikus csoport, azon a hazai és nemzetközi gazdasági, szellemi és vallási elit képviselői vesznek részt.