Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábban bejelentett összegnél kicsit többet, 5,4 milliárd euró helyett 5,44 milliárdot kapott a Microsofttól a finn Nokia mobiltelefon-gyártó üzletágáért - derült ki a vállalat gyorsjelentéséből. Üröm az örömben, hogy a vevő, az amerikai Microsoft hátrahagyja a Nokia indiai és koreai gyárát. Az előbbi vagyonát egy adóvita miatt zár alá vették a hatóságok. Ha a nézeteltérést sikerül rendezni, akkor ez az üzem a Microsoftnak fog hardvereket gyártani. A 200 fős koreai bizniszt felszámolják.

A sajtót kevésbé érdekelték a Nokia számai, mivel az átalakulás miatt külön-külön közöltek adatokat a cégnél maradó ágazatokról. Érdekesebbnek tűnt a Helsingin Sanomat című lap találgatása, amely szerint Rajeev Suri, a vállalat egyik ágazatvezetője lehet a cég új vezérigazgatója. A poszt azóta áll üresen, hogy a Microsofttól importált Stephen Elop a felvásárlás tavaly szeptemberi bejelentése után visszatért korábbi munkaadójához. A Nokia szóvivője nem kommentálta a sajtóértesülést.

Suri a vállalat távközlési hálózati megoldásokat kínáló részlegét (NSN) vezeti. Irányítása alatt 2011-ben durva karcsúsítást hajtottak végre a divíziónál, amelynek részeként kirúgtak 17 ezer embert. Az átszervezés meghozta az eredményét: az NSN 2013-ban 1,1 milliárd euró üzemi eredmény ért el, ami 39 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A Nokia megmaradt ágazatai közötti különbséget mutatja, hogy az technológiákat fejlesztő, majd licencdíjért értékesítő divízió (Advanced Technologies) 329 millió, az egyebek mellett a cég elektronikus térképrendszerét felügyelő HERE pedig 48 millió euró üzemi profitot ért el. Szakértők szerint a Nokia az új helyzetben a technológiafejlesztésre fog ráfeküdni. Az új termékeket és szolgáltatásokat licencdíjért értékesíti majd vállalati ügyfeleinek.