Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oroszok 82 százaléka érzi az orosz gazdaság hanyatlását saját mindennapi tapasztalatai alapján - írta a Kommerszant a független Levada Center közvélemény-kutatóintézet felmérését idézve. Két évvel ezelőtt, az olajár 2014 júniusában kezdődött lejtmenetének első hónapjaiban még csak 61 százalékuk látott gondokat a gazdaságban.

A felmérésben megkérdezettek 18 százaléka mondta azt, hogy túléléséhez szüksége van az állam segítségére. Ez az arány legutóbb a 2008-as globális pénzügyi összeomlás után volt ilyen nagy. És a többség a jövőt sem látja valami rózsásnak.

A válaszadók negyede szerint a jelenlegi válság nagyon sokáig fog még tartani. Kicsit több mint ötödük úgy véli, hogy további legalább két év mélyrepülésre kell számítaniuk, miközben 17 százalék azok aránya, akik másfél nehéz évet várnak.

Lelki tényezők

A felmérés sokkal inkább mutatja az emberek lelki-érzelmi állapotát, mint a valós gazdasági helyzetet - jelentette ki a független orosz szakszervezetek titkára, Alekszander Sersukov. Azt nem árulta el, hogy szerinte a benyomásoknál jobbnak vagy rosszabbnak tartja-e a valós helyzetet. Akármilyen is az oroszok lelkiállapota, a szeptemberi parlamenti választásokon hatalmon tartották a kormánypártot, igaz, 50 százalék alatti részvételi arány mellett.

Az orosz gazdaságot sújtja az adóbevételeket elapasztó alacsony olajár, illetve a Kreml ukrajnai beavatkozásai miatt elfogadott amerikai és uniós szankciópolitika. Ezek eredményeként tavaly 3,7 százalékkal zsugorodott a GDP, ami az idei első félévben tovább 0,9 százalékos mínusszal folytatódott. Szinte minden ágazat szenved.

Bezzeg a luxusszállodák

A moszkvai és a szentpétervári luxusszállodák nem érzik a gazdasági nehézségeket - derült ki a Vedomosztyi körkérdéséből. A hiányzó üzleti utazókat gazdag turistákkal pótolták. Ehhez akciókat hirdettek és alacsony árakat kínáltak, meg persze kihasználták, hogy a gyenge rubel javítja a külföldiek pénzének vásárlóerejét Oroszországban. Kiugróan nőtt az ázsiai és a közel-keleti turistacsoportok száma, de Európából (Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból) is többen jöttek a korábbinál. Egyes hotelek "Kína-barátként" hirdették magukat, nem eredménytelenül. Az ősz az üzleti vendégeké, akiket kevésbé zavarnak az egyébként magas árak: van ahol 11 500 rubelnél (50 ezer forint) kezdődik egy éjszaka ára és ez még növekedni fog.