Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit királyi család körül mindent hosszú múltra visszatekintő szokások szabályoznak, ami alól a karácsonyi ajándékozás sem kivétel - derül ki a Daily Express cikkéből. Az ajándékozás három részre oszlik: a királyi családon belüli ajándékcserékre, a királynő személyzetének adott "meglepetésekre" és a formális üdvöző lapokra, amelyeket az uralkodó ismert brit személyiségeknek és a világ minden táján élő kollégáinak küld.

A személyzet karácsonykor felsorakozik a királynő előtt, hogy személyesen tőle vegye át az apróbb ajándékokat, könyvet, porcelánt, néhány formális mondat kíséretében. Az utóbbiak általában úgy hangzanak, hogy "Köszönöm az egész éves kiváló munkáját, boldog karácsonyt!" Ezekre az ajándékokra összesen 30 ezer fontot (több mint 11,75 millió forintot) költ az uralkodó. A családnak és a személyzetnek szántakat is egybevetve a királynő 620 ajándékot ad idén. Az ajándékozást megelőző vásárlást a Buckingham Palace-ban bonyolítják le, ahova kisteherautókkal szállítják a kínálatot a Harrods áruházból.

A királyi családon belül megszokott, hogy vicces ajándékot vásárolnak egymásnak a családtagok. Harry herceg egyik híres meglepetése volt, amikor a nagymamáját, a királynőt egy "Nem élek úgy mint egy kurva" feliratú fürdősapkával ajándékozta meg. Kate hercegnő Charles hercegnek egy bőr vécéülőkét vásárolt, amit annyira megkedvelt apósa, hogy külföldi útjaira is magával visz. Híres történet, hogy Diana hercegnő első királyi karácsonyán egy kasmírpulóvert vásárolt Anne hercegnőnek, miközben cserébe egy vécépapír-tekercset kapott. Így vezették be a királyi ház karácsonyi ajándékozási szokásaiba.