Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Reuters, az OPEC tagországai szakminisztereinek pénteki bécsi tanácskozásáról kiszivárgott szerint, az olajkartell így napi 31,5 millió hordóban (jelenlegi kvóta 30 millió hordó) határozta meg kitermelési kvótáját.

Egyes becslések szerint a szervezet azonban már most is 31,5 millió hordó olajat termel napi szinten, ami a kvóta emelésével valószínűleg 33 millió hordóra növekedhet. A hírre az olaj árfolyama jelentős eséssel reagált, a Brent és a WTI típusú olaj árfolyama már közel 3 százalékkal esik.

A hírügynökséget két belső forrás is arról tájékoztatta, hogy az OPEC napi 31,5 millió hordóra emelte termelési kvótáját az eddigi - bár be nem tartott - napi 30 millió hordóról. A kvótaemelés gyakorlatilag a tényleges kitermelésnek felel meg. Azt nem lehet tudni, hogy a kvótaemelés tartalmazza-e az OPEC tagjai közé visszalépő Indonézia napi 0,9 millió hordós termelését vagy sem.

Az érdekek eltérnek

Az OPEC kisebb tagjai a kitermelés korlátozását szeretnék elérni olajbevételeik növelése érdekében, a nagyobb termelők viszont Szaúd-Arábia vezetésével a szervezet világpiaci részesedésének a megvédését helyezik előtérbe. Az elgondolás az, hogy a tartósan alacsony olajárak előbb vagy utóbb ki fogják szorítani a piacról a viszonylag magas kitermelési költséggel az utóbbi években belépett új forrásokat, mint például az amerikai palaolajat.

Szaúd-Arábia jelezte, hogy a kitermelési kvóta csökkentésére csak akkor lenne hajlandó, ha ezt Irak és Irán is támogatja és csatlakozik a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelő, Oroszország is.

Oroszország már több alkalommal is jelezte, hogy nem látja szükségét a közös világpiaci fellépésnek. A pénteki közgyűlésen pedig sem Irak, sem Irán nem mutatott hajlandóságot a kitermelés csökkentésére.